Grattis Solna!

juni 29, 2014 10:16 f m

I fredags morse fick jag ett tidigt samtal. Det var från SEB som ville meddela att de beslutat att flytta delar av som verksamhet från Rissne till Arenastaden. Samtidig ville de tacka för gott samarbete och kommunens arbete för att få dem att stanna kvar.

Lite senare träffade jag fastighetsägaren RBS. Vi har under resans gång haft en nära dialog kring hur området ska utvecklas på bästa sätt. Bland annat har ett detaljplanearbete satts igång för en ny kontorsbyggnad, vilket i praktiken skulle innebära möjlighet till ytterligare 1500 arbetsplatser i Bankhus 90.

Bankhus 90 är en viktig karaktärsbyggnad i regionen. Den stora massiva fasaden, klädd med vad som ser ut att vara klinkers. Som mest jobbade över 3000 personer i huset, sista tiden har det varit 2500. Samtidigt som Bankhus 90 byggdes pågick planeringen för ett lika stort bankhus i Hallonbergen, åt föregångaren till dagens Nordea. Som dock aldrig byggdes.

Delar av verksamheten kommer SEB behålla i Bankhus 90. Dessutom stannar de ytterligare några år i huset eftersom de måste bygga nytt. Men varken jag eller RBS är särskilt oroliga för vad som ska hända med Bankhus 90. Huset ligger nära en tunnelbana, om några år går tvärbanan utanför med direktkoppling till Kista och Bromma flygplats. Förhoppningsvis även till pendeltåg och fjärrtåg genom en station i Solvalla. Rissne expanderar vilket gör att det går att få till ett mer intressant centrum. Dessutom byggs Stora Urvik för fullt, om några år kommer det bo ytterligare 4 – 5000 människor där, vilket skapar möjlighet till fler butiker, restauranger och annan service där. Om några år kommer dessutom Enköpingsvägen vara ombyggd till en stadsgata i någon form.

Rissne och Bankhus 90 ligger i mitten av en triangel från centrala Sundbyberg med Solna Business Park och Solna Strand (som utgör Stockholms näst största arbetsplatsområde), Kista (som är Stockholms tredje största) och Arenastaden som ständigt växer. Ett bra läge i regionen.

Även fast det är tråkigt att SEB efter mycket om och men valde att flytta vill jag gratulera Solna. Det som är bra för Solna är även bra för Sundbyberg. Framförallt stärks nu Västerort som Stockholmsregionens vikiga tillväxtmotor. Det är här det händer, både sett till bostadsbyggande och nya arbetsplatser.

20140629-101653-37013788.jpg