Hur många Sundbyberg ryms egentligen i Kiruna?

september 1, 2015 2:57 e m

förra veckanUppfinnaren i Lorry, ni minns, han från Sundbyberg, brukade ofta hänvisa till världen som ”utanför Sundbyberg, där jag bor”. Som en central del av Stockholmsregionen är besök utifrån inte längre en ovanlighet, vilket bland annat beror på de 4 000 företag och huvudkontor som ligger i staden.

Vissa besökare är dock lite mer långväga än andra. I början på förra veckan fick stadshusets granne, Xylem (som gör undervattenspumpar), besök av vice borgmästaren från Shenyang. En av programpunkterna var möte med ”borgmästaren” i Sundbyberg, problemet var bara att vi hade två olika månader inbokade. Så blev ett spontant möte, där jag själv förberedd för en dag med bara interna möten hade jeans, sneakers och en piketröja på mig. Men gick bra, vi fick möjlighet att presentera staden och utbyta artighetsgåvor.

För vännerna från Kina tycktes de Sundbybergskamåtten vara något pyttiga, staden Shenyang befolkning uppgår till ungefär 8 miljoner. Med en befolkningstäthet på 45 000 invånare per kvadratkilometer. Vilket ska jämföras med Sundbyberg, som ju är 9 kvadratkilometer stort med 45 000 invånare.

förra veckan3Dagen efter fick jag möjlighet att åka båt hem från ett möte inne i stan, en trevlig båtfärd på 30 minuter. HSB, som bygger de två sista husen vid Strandparken nere vid Bällstaån, arrangerade båtturen istället för ett traditionellt första spadtag. Väldigt trevligt!

I mitt tal passade jag på att ge lägenhetsköparna tips på lämpliga frågor till Sundbybergsquizen som är obligatorisk på alla inflyttningsfester.

1. Hur många Sundbyberg får plats ytmässigt i Kiruna kommun? (rätt svar 2160)

2. Om Arvidsjaur och Sundbyberg bytte befolkningstäthet, hur många skulle då bo i respektive kommun? (rätt svar, 2 i Sundbyberg och lite mer än 63 miljoner i Arvidsjaur)

Kan vara bra att  veta nästa gång ni är på fest och det arrangeras ett Sundbybergsquiz. Har inte hänt mig än, men man vet ju aldrig.

På torsdagen så var det då dags för den årliga Kräft- och surströmmingsskivan. Som vanligt en riktig stadsfest, för ovanlighetens skull med lite halvdåligt väder. Men sådant hindrar inte oss. Mycket folk, fullt med försäljning, affärerna höll öppet och det serverades surströmming och kräftor. Kräftskivan är en viktig del av det som gör Sundbyberg till en stad och inte någon förort (oavsett vad Affärsvärlden påstår).

förra veckan 4För en stad är nämligen inte betongen och gatorna utan pulsen från dess invånare. Därför krävs mötesplatser, såsom parker och torg, trevliga butiker, restauranger och kaféer. Och tillfälle för att träffas på stadens gator och ha trevligt några gånger om året. Sundbyberg har allt detta, det är det som skapar Sundbyberg och det är därför som Sundbyberg fortsätter vara Sveriges snabbast växande kommun, år efter år.