I love NY

augusti 24, 2012 1:45 e m

Jaså, du bor i Sundbyberg?

Marabouparken? Eller kanske Central Park?

Marabouparken? Eller kanske Central Park?

För de som undrar måste jag erkänna att min dialekt inte är äkta Sundbybergsmål. Uppvuxen som jag är i Fagersta och med ungefär 15 år i Helsingborg har jag idag en dialekt som inte är så lättplacerad. Men i Sundbyberg har jag bott i tio år, och har trivts från första stund. Det har dock inte gett några dialektala effekter.

Sundbyberg är lite av det bästa från Fagersta och Helsingborg. Precis som Fagersta har Sundbyberg en stolt industrihistoria, men som tur var inget av bruksmentaliteten. Precis som Helsingborg är vi en stad som präglas av optimism och framtidstro, men inte lika segregerat.

Därför blir jag alltid lika förvånad när jag får frågan ”Jaså, du bor i Sundbyberg också?”. Öh, ja, jag är förtroendevald kommunalråd i kommunen. Som förtroendevald i en kommun så bor du självklart i den kommun som du är vald i.

Och jag tycker verkligen att Sundbyberg är en fantastisk stad, ni som inte bor här har missat något. Kombinationen av småstadscharm, 10 minuter från centrala Stockholm,gör Sundbyberg unikt. Lägg dessutom till trevliga parker, gott om restauranger och affärer. Här är dessutom nära till ALLT. Både geografiskt och mänskligt. Det som slog mig redan från början är att här finns en särskild anda, vi bryr oss om varandra och vår stad.

Men visst måste jag erkänna att jag ibland lekt med tanken på hur det skulle vara att bo i ”innerstan”. Till exempel på Sööööder, eller kanske på fina Östermalm. Men inser snabbt att Sundbybergs fördelar snabbt tar kål på sådana tankar.

Visst finns det en värld utanför Sundbyberg där vi bor. Och om jag skulle flytta från Stockholm så blir det nog till Helsingborg, där min familj bor. En fantastiskt trevlig stad. Skulle även kunna tänka mig New York om jag får tag på en billig lägenhet vid Central park. Men bara då. Så lär nog bli kvar i Sundbyberg, till vissas glädje och andras förtret.