I Rissne ska det bara finnas vi

november 7, 2013 11:06 f m

För 12 år sedan flyttade en av mina bästa vänner till Rissne. Rissne hade under en period uppmärksammats negativt i media något år tidigare. Påverkad av rapporteringen såg jag framför mig en mörk, grå och sliten stadsdel. Skumt och otäckt.

Jag blev därför mycket förvånad när jag första gången hälsade på min vän. Det var en varm sommardag, och när jag hoppade av på den vackra och ljusa tunnelbanestationen strålade solen nästan ända ner till perrongen. Det som slog mig när jag kom ut på torget var hur öppet och grönt det var. Rissne torg var fullt med folk, barnen spelade fotboll på gräsmattan och olika åldrar möttes naturligt.

Sedan dess har jag tillbringat mycket tid i Rissne. Både i jobbet, stadshuset ligger där, men också på fritiden i föreningslivet och eftersom många av mina vänner bor där.

Men de senaste åren har det kommit fler och fler synpunkter från boende i Rissne. Flera känner oro, de vågar inte gå ut och det finns även vissa drogproblem. Ett fåtal händelser som fått stor uppmärksamhet i media har förstärkt bilden.

Men det är viktigt att komma ihåg att Rissne inte är mer utsatt än andra områden, även fast jag tar människors känslor på allvar.

Alla synpunkter som kommer visar på ett stort engagemang. Ett engagemang vi såklart vill ta tillvara på. Därför fattade kommunstyrelsen i måndags beslut om att vi ska genomföra ett dialogprogram i området. De närmsta månaderna ska vi samla in synpunkter och därefter se till att vidta åtgärder.

Jag har träffat många invånare i olika åldrar och lyssnat på vad de ser att problemet är. Vissa pratar om ”ungdomsgäng”, andra skyller på vissa folkgrupper. I grunden är det ett av problemen, att det idag finns ett vi och ett dom. Nu gäller det att se till att det skapas bra mötesplatser så det i framtiden bara finns ”VI”.

När jag för några månader sedan var ute och nattvandrade i Rissne mötte jag hundratals engagerade medborgare. Jag har därefter haft många möten, och märker att det finns en stor kraft. Känns enormt utmanande och roligt!

Hur vi bäst gör det ska de boende få bestämma. Som det brukar sägas, en öppen stad bygger vi tillsammans.

20131107-110025.jpg