Dags att flytta

oktober 14, 2013 5:26 e m

Hyresgästföreningen har dragit igång en kampanj för att skapa opinion för mer byggande. Kan inte annat än ge tummen upp för det. Det krävs fler som driver på, men framförallt fler som gör något åt problemet!

En del av kampanjen handlar om att skicka mejl till sina lokala politiker. Jag har fått två mail, bland annat ett från Mira med följande fråga:

”Jag är en av 289 000 unga vuxna som just nu längtar efter en egen bostad. För mig är det här en av de viktigaste frågorna och den kommer spela roll för vilket parti jag vill stödja framöver. Kan du lova mig att du ska jobba för fler bostäder för unga nästa mandatperiod?”

Det korta svaret är ”JA!”.

Lite utvecklat är det så att Sundbyberg redan är den kommun som räknat per invånare tar störst ansvar för regionen.
I Sundbyberg planerar vi för 8 000 nya bostäder de kommande 10 åren. Om Stockholm skulle bygga lika mycket motsvarar det 160 000 bostäder.

Av dessa blir minst 2 000 hyresrätter, varav 1 000 byggs av Förvaltaren.

Men det riktigt unika med Sundbyberg är vår ungdomsgaranti. Alla unga i Sundbyberg som ställer sig i bostadskön när de fyller 16 garanteras ett förstahandskontrakt före sin 26-årsdag. Alla som är under 26 får ett extra år i kön. De allra flesta som ställer sig i kön vid 16 får erbjudande om lägenhet när de är 20.

Så, som en av få kommuner går det att flytta hemifrån i Sundbyberg. Och jag kan lova att vi fortsätter bygga mycket bostäder nästa mandatperiod. Min förhoppning är dessutom att vi får en ny regering som aktivt stöttar kommunerna för att få fram fler billiga bostäder till unga.

20131014-230941.jpg