Fortsatt ja till europeiskt samarbete

maj 13, 2014 4:56 e m

Så sakteliga höjs temperaturen, valtemperaturen alltså. För i övrigt lyser våren med sin frånvaro, kan jag meddela efter flera timmars kampanjande i ett ovanligt kallt vårväder. 

Fortfarande är det allmänna intresset för EU tämligen lågt. Vilket jag kan tycka är ganska förståeligt, sedan det svenska medlemskapet för 20 år sedan har EU mest framställts negativt. Byråkratiskt, slösaktigt och en massa pengar till franska bönder. Politiker som dricker champagne, onda lobbyister och en massa jurister. Men för mig handlar EU om något annat. Bara en sådan sak som att europa, efter århundrade av krig, faktiskt har ett fredsprojekt. Idag känns det overkligt att min mormor berättade om de tyska militärplanen som hotfullt flög över Trelleborg under andra världskriget.

Men politik handlar inte om historien, det handlar om framtiden. Det är fantastiskt med den ökade rörligheten, som i grunden handlar om att integrera länder med varandra. Den fria rörligheten innebär enorma möjligheter för oss som älskar att resa. Men det öppnar också upp nya möjligheter för studier och för att arbeta. Helt otroligt, jag minns faktiskt fortfarande en resa när jag var liten till Berlin och dåvarande östeuropa (måste varit typ 1986). Muren, de beväpnade vakterna, oron och rädslan när poliserna granskade oss. Den tiden är förbi i Europa.

Men den fria rörligheten har en baksida. Mindre nogräknade arbetsgivare utnyttjar arbetskraft och dumpar lönerna. Samtidigt som den höga arbetslösheten, idag 26 miljoner, bidrar till ett brett utbud av arbetare som rör på sig. Idag finns det inte en byggarbetsplats som inte har arbetskraft från hela europa. Och det är bra. Däremot måste det vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Självklart ska svenska villkor gälla i Sverige.

För arbetslösheten är inte längre bara en svensk angelägenhet. EU ska satsa på utbildning, se till att höja kompetensen i arbetskraften istället för att dumpa löner. Där skillnaderna alltid gått mellan höger och vänster, i Sverige och europa. Skillnaden finns på alla nivåer. I Sverige är lösningen på arbetslösheten sänkta kostnader för att anställa ungdomar, det vill säga subventionering av vissa jobb i vissa branscher. Istället för att höja kompetensen och se till att ökad forskning och investeringar leder till fler jobb. Och det är inget fel att ungdomar steker hamburgare, är dock inte säker på att det är värt 1,5 miljoner kronor i subvention. Per jobb.

Någon har sagt att ungefär sextio procent av alla beslut i en kommun påverkas av EU. Så kan det säkert vara. Inom några områden är EU desto mer närvarande än andra, framförallt upphandling och på miljöområdet. Därför hoppas jag att europa blir mer rött. För i den stora världen, utanför Sundbyberg, påverkas miljontals människor varje dag av högerpolitiken. Därför röstar jag, för att kunna ställa större sociala krav i våra upphandlingar och för att det behövs en skarpare klimatpolitik. Till exempel arbetar vi för att göra våra förskolor giftfria. Det är viktigt, men en droppe i havet om inte resten av europa gör samma sak.

Ta chansen, utnyttja din rösträtt. Läs mer om vad Socialdemokraterna vill på www.jagröstar.se

20140513-203611.jpg