Kärleken spirar

februari 22, 2012 3:57 e m

Kärleken sprirar i Sundbyberg, iallafall om vi ska tro på den senaste bröllopsstatistiken. Vilket bland annat DN uppmärksammar. Hela 1,71 procent av Sundbybergarna gifte sig föregående år. Vårt starka varumärke som Sveriges mest singeltäta stad får sig därmed en törn. Men utvecklingen är en naturlig följd av att vi bygger fler marknära boenden, fler större lägenheter och att många därför kan stanna i kommunen även när man träffat den rätta och flyttar ihop. Sundbyberg är ju en kommun där små lägenheter dominerar vilket gör att det är en ganska naturligt första stopp. Dels när man flyttar till regionen från andra delar av landet men även när man skaffar sig sin första bostad.

Apropå statistik har även den senaste SCB statistiken över befolkningstillväxten kommit. Sundbyberg växte föregående år med 906 personer vilket gör att vi fortsätter tillhöra de kommuner som växer allra mest i landet procentuellt sett. Men som med det mesta går det upp och ner litegrann, för bara två år sedan var tillväxten över fyra procent. Så ser man till en period på de senaste fem åren är Sundbyberg den stad som växt mest, från 35 708 personer till dagens 39 593, en ökning på sammanlagt 12 procent. Den kommun som växt näst mest under samma period är Solna på strax över 10 procent.

Prognoserna för de närmaste åren visar på en fortsatt hög tillväxt. Trycket på att flytta till Sundbyberg är stort, vilket inte minst Förvaltarens kösituation visar på. Till de 267 nya hyresrätter som byggs i Stora Ursvik är det idag en kö på närmare 30 000 personer. För att Stockholm ska kunna fortsätta att växa krävs att fler kommuner tar ett större ansvar för nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter.