MacGyver och jag

mars 21, 2012 3:00 e m

När jag gick i mellanstadiet så var MacGyver en stor inspirationskälla. En kille som av en sax och en trådbit kunde göra vad som helst, helt enkelt 90-talets stora hjälte. Dessutom till cool bakgrundsmusik. För de som inte känner till denna gigant kan läsa mer här.

I vilket fall, det som antagligen hänt alla hände mig i förrgår. Under min ambitiösa ’städa badrumstid’ så lyckades jag tappa ner en femkrona i tvättmaskinens tvättmedelsfack. Femman gled elegant vidare från tvättmedelsfacket ned i den gummiförseddagången som leder från tvättmedelsfacket till själva trumman där tvätten snurrar runt för att bli ren.

Här infinner sig två alternativ:
1. Blunda och hoppas att femman inte kommer påverka kommande tvättresultat
2. Inse att femman på olika sätt måste räddas för att undvika att tvättmaskinens tvättresultat i framtiden ska påverkas negativt.

Detta kan tyckas som ett simpelt problem att hantera. Men inget visar sig vara så svårt som just detta dilemma. Påminner om ganska många av de problem som tidigare nämnda hjälte ställdes inför. Siemens IQ500 maskiner visar sig nämligen vara konstruerade på ett sådant djävulusiskt sätt att en ynka femma är omöjlig att fångas upp och räddas från sitt öde. Gummimattan är både hal och samtidigt alldeles ohal, strax nedanför ett hål som är för litet för att få ned tillräckligt många fingrar i för att fånga upp myntet. Alla försök att rädda pengen ledde till att femman gled allt längre bort från hålet.

Här börjar jag kallsvettigt inse en sak. Jag närmar mig sakta men säkert gränsen där jag måste ringa en maskinreparatör för att få hjälp. Eller, inspirerad av MacGyver använda det som finns i närheten för att lösa problemet. Det är nu kreativiteten sätts på prov.

Tidspressad, har ju ett jobb att sköta, väljer jag den enkla vägen först. Med en skruvmejsel försöker jag skjuta femman till ett läge där det går att greppa härligheten. Själva skjutandet går bra, men det faktum att ett gäng tyska ingenjörer (Siemens måste vara tyskt) på sin kammare valt att konstruera en apparat som inte är anpassad för att det ska vara möjligt att tappa femmor och sedan fånga upp den med fingrar gör operationen fullständigt menlös. När femman väl är nåbar går det inte att vinkla fingrarna till ett greppvänligt läge. Idiotiskt!

I detta läge finner jag det logiskt att det borde vara möjligt att skruva bort fronten. Tittar i instruktionsboken som uppenbarligen är byggd på lögnen att det INTE går att tappa något i tvättmedelsfacket. Uppenbarligen bygger man maskiner för att amatörer inte ska kunna skruva bort diverse fronter själv, utan att tillkalla dyra tekniker.

I sådana lägen når kreativiteten nya höjder. Inte ska väl jag behöva ringa en tekniker. Hur förklarar man problemet. ’Jag har tappa en femma i min tvättmaskin’. Pengen är skitsamma, är mer orolig över att pengen ska rosta eller ställa till med ett stopp i maskineriet.

Kan lösa detta själv. Vad som krävs är något med sugkraft och något att fånga den där femman med. Vad är väl mer lämpligt än en dammsugare och två kinesiskapinnar i detta fall.

Med dammsugaren på max och pinnarna i högsta hugg och med Iphonen som ficklampa lyckades jag med operationen. Femman räddad, teknikern insparad, så lyckades jag överlista de tyska ingenjörerna. Känner mig nöjd.

Har lärt mig följande:
1. Ha koll på femman när du städer ovanför tvättmaskinen
2. Allt går att lösa med lite fantasi
3. Instruktionsböcker har sina brister