Med Löfven och Jämtin på Kullen

mars 19, 2013 10:00 f m

20130318-162102.jpgI måndags morse fick vi finbesök i staden. Partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin gjorde besök på förskolan Kullen.

Förskolan Kullen fick jag glädjen att inviga 2011. En miljövänlig förskola med plats för 140 barn. Sammanlagt fyra avdelningar med olika inriktningar. Valfriheten är stor även inom den kommunala förskolan i Sundbyberg.

På förskolan lagas all mat lokalt, den är en ’Grön flagg’ förskola vilket innebär att miljöarbetet är en naturlig del i vardagen.

Skälet till besöket var att de ville höra mer om vår barnomsorgsgaranti. För i Sundbyberg är det så att alla som söker ska erbjudas plats inom 3 månader. Lagstiftningen säger inom 4 men vi har valt att lokalt sätta ett hårdare mål.

Alla barn till föräldralediga har rätt till 30 timmars förskola, lagstiftningen säger 15 timmar per vecka. Barn till arbetslösa har rätt till 40 timmar. Vår utgångspunkt är att alla barn har rätt till en bra förskola, oavsett föräldrarnas situation.

Vi kan även stoltsera med länets högsta pedagogtäthet. 50 procent är förskollärare! I april öppnar vi vår första nattöppna förskola, ett annat viktigt vallöfte som nu uppfylls.

Med en hög pedagogtäthet kan vi även arbeta med barnens utveckling inom en rad områden. Bland annat pågår ett språkprojekt som syftar till att stimulera barnens språkutveckling.

Ett annat område är matematik. Våra medarbetare i förskolan får utbildning för att matematiken ska vara en naturlig del i förskolans pedagogiska arbete.

På våra förskolor erbjuds även barnen rörelse och aktivitet. De flesta av våra förskolor erbjuder Mini-Röris, som är ett gymnastikprogram framtaget av Friskis & Svettis.

Förhoppningsvis fick våra besökare med sig flera bra idéer om hur förskolan ska kunna utvecklas i framtiden.