Men hur ska vi göra?

juni 7, 2014 2:12 e m

20140607-143848-52728863.jpgNär Nationaldagen blev helgdag ställdes många inför ett litet problem. Hur firar man en nationaldag egentligen?

För många har den ”riktiga” nationaldagen varit midsommar. Och den firar vi med bravur, en uppdatering av julbordet, konstiga danser kring ritualstänger och sena nattbad mot den ljusa natthimlen.

I Sundbyberg brottades vi aldrig med några större dubier. Alla tillfällen att samlas och ha trevligt ihop ska tas tillvara. Sagt och gjort, tillsammans med lokala föreningslivet och näringslivet samlade dåvarande kommunledning ihop pengar till ett stort firande på Golfängarna. Succén var given.

Tio år senare kan vi stoltsera med Sveriges mest välbesökta nationaldagsfirande. Och när andra städer satsar på kungafamiljer, operor och annat vill vi ha folklig bredd. Som sig bör i Sveriges roligaste kommun.

Nationaldagsfirandet i Sundbyberg bjuder på en blandning av artister. I år Heps Stars, Mora träsk, Alcazar och Yohio. Det är dessutom ett brett utbud av folkdans, modern dans och såklart uppvisning av Sundbybergs stad duktiga kulturverksamheter (dansstudion, musikskolan, Aggregat och teaterstudion).

Vi passar även på att hälsa alla som fått svenskt medborgarskap välkomna som nya medborgare. Och såklart utser vi årets Sundbybergare.

I år blev det Ylva Wastesson, en viktig kraft i vårt föreningsliv som kommande året kan stoltsera med titeln. För sitt stora engagemang för stadens ungdomar och hennes inkluderande arbete för att alla ska kunna vara med.

Nytt för i år var stadens stora tält, där vi visade upp vårt breda utbud av verksamhet. Kan inte annat än bli glad över vilket fantastiskt arbete som våra närmare 2000 anställda utför varje dag.

I år hade vi även tre partiledare på besök. Först Miljöpartiets Gustav Fridolin, följt av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Socialdemokraternas Stefan Löfven. Själv var jag i Socialdemokraternas tält hela dagen, med många roliga och bra samtal som följd.

Nationaldagsfirandet i Sundbyberg är en folkfest när det är som bäst. Prognosen visar på nytt publikrekord, jag hade hoppats på 43000 besökare (dvs lika många som det bor i staden), men blev kanske lite fler än så.

En bra tradition och i min mening en god investering från stadens sida. Kostar oss ungefär 750 000 kronor. Under de första åren var Moderaterna kritiska och ville sätta stopp för ”Socialdemokraternas skojsigheter”. Igår var vi ungefär 45 000 som var glada för att de ännu inte lyckats.