Men var ska jag bo?

maj 15, 2014 4:35 e m

20140318-173726.jpgEfter åratal av för lite byggande börjar konsekvenserna för  Stockholmsregionen bli kostsamma. Unga människor kan inte flytta hemifrån, barnfamiljer bor allt trängre, äldre blir fast i för stora lägenheter i brist på alternativ, företag börjar få svårt att rekrytera personal eftersom det saknas bostäder.

Sundbyberg är dock en kommun i Stockholm som bygger. Förra året växte vi med 4,5 procent (mest i landet) och i april flyttade Sundbybergs 43 000:e invånare in. Att växa ställer stora krav på staden och samtidigt skapar det oro. Dessutom är åsikterna alltid delade om arkitektur, vissa tycker husen är för höga, andra för låga, vissa vill ha vita hus andra mer färgglada. Oavsett smak är dock vår ambition att det ska vara bra arkitektur och bidra till en god stadsmiljö.

Jag har i min roll som kommunstyrelseordförande haft glädjen att få träffa många medborgare, i bostadsrättsföreningar, hyresrättsföreningar och i samtal på gator och torg. Åsikterna är många och varierande. Där det byggs mest är idag i centrala Sundbyberg, där också de positiva konsekvenserna av tillväxten är mest tydlig. Den lokala servicen har förbättrats med nya butiker och restauranger, bland annat H&M, nytt stadshotell med mera. Vi har byggt flera nya förskolor, byggt ut befintliga skolor och för tillfället pågår arbetet med två nya äldreboenden. Vi har också kunnat renovera Tuvanparken och Tornparken, vi kommer att anlägga en ny park, Strandparken, och ett torg, Strandtorget. Dessutom håller vi på att rusta våra gatumiljöer, bland annat Vasagatan, Sundbybergs Torg, Esplanaden och snart även delar av Sturegatan.

Samtidigt blir det oro när det sker förändringar. En oro som det är lätt för populistiska politiker att fånga upp. Att vara mot är alltid lättare än att vara för. Då brukar jag tänka tillbaka på Sundbybergs historia. När Storskogen byggdes på 50-talet, Ör på 60-talet, Hallonbergen på 70-talet och Rissne på 80-talet, fanns det ett motstånd, men politikerna vågade bygga. I en gammal SST (Solna Sundbybergs tidning) läste jag om protesterna som fanns mot Ör, Sundbybergs första riktiga ”förort”. Jag är övertygad om att de som flyttade in i Ör, som av många anses vara Sundbybergs gräddhylla är glada över att Åke Ericsson, kommunalråd, inte backade från planerna.

En viktig del av Sundbybergs charm är vår stadsmiljö. Tätheten, att det finns service i alla områden, samtidigt som det alltid är nära till våra parker (som dessutom blivit fler de senaste åren). Att vi är många på liten yta är dessutom miljösmart, det gör att vi har gångavstånd överallt och bidrar till en social närhet som är unikt i en storstadsregion. Men när vi utvecklar och förändrar är det viktigt att det görs i god dialog med de boende.

När vi nu ska förnya Hallonbergen och Ör har vi provat en ny form, kallat Parklek Parlament, som till en början var ett konstprojekt. Som idag uppmärksammas av P1:s Kulturnytt . Läs mer på www.parklek.com.