Mycket att lära

september 5, 2013 4:58 e m

Vaknade i torsdags med världens bula. Bulan tillkomst kan tillskrivas min kollega i Huddinge som tappade en flaska whisky i mitt huvud. Förstår nu varför de uppmanar folk att öppna ”the overhead compartment” försiktigt. Sällan har whisky gett sådana effekter dagen efter. Utan att jag smakat en droppe dessutom.

Men inte så mycket att be för, på med den blå skjortan, den grå kostymen och som pricken över i en lila slips.

Första stoppet för dagen var ett oerhört intressant seminarium. Rubriken ”Sundbyberg – Bäst i landet på bostadsbyggande. Vad kan andra lära?” bådade gott.

Lennart Persson från SVT var moderator och panelen bestod av mig. Salen var fullsatt med diverse fastighetsfolk. Min tes kan sammanfattas i följande:

Det går att bygga. Men då måste kommunpolitikerna fokusera på tillväxt. Sundbybergs mål är 700-1000 byggstarter per år, och det Sundbyberg tillsammans med engagerade byggföretag.

På 10 år kommer Sundbyberg bidra med 8 000 lägenheter. Om Stockholm skulle ha lika höga ambitioner så motsvarar det nästan 200 000 lägenheter. Det går om man vill, problemet är brist på politisk vilja på alla nivåer.

En bra start på dagen. Med tanke på alla kommentarer från publiken är det många som håller med mig.