Näst mest solidarisk

januari 14, 2013 4:16 e m

Aktuellt i Politiken har en intressant artikel i senaste numret. Utifrån mottagandet av nyanlända flyktingar i varje kommun har de gjort ett ”solidaritetsindex”.

Solidaritetskvoten grundar sig på hur många flyktingar varje kommun ska ta emot i förhållande till sin folkmängd för att ta sin del av ansvaret i Stockholms län. Sedan har de jämfört med hur många flyktingar varje kommun faktiskt tar emot.

Listan toppas av Södertälje, som enligt solidaritetskvoten borde ta emot 114 flyktingar men som förra året tog emot 517. Det gör att de har ett solidaritetsutfall på 454%. Tvåa på listan återfinns Sundbyberg. Vi har ett solidaritetsutfall på 231%.

Minst solidaritet visar, inte helt oväntat, mörkblå Danderyd. I bottenligan återfinns även Vaxholm, Täby och Lidingö, tre andra kommuner där Moderaterna har egen eller nästan egen majoritet.

Bakom siffrorna finns det en verklighet som visar på problematiken med att vissa kommuner tar ett stort ansvar, medans andra inget alls. Anders Lago, tidigare kommunstyrelseordförande i Södertälje, krävde under sin tid att Lagen om eget boende skulle reformeras. Med tanke på dagens situation kan jag inte annat än att instämma med honom. Fler kommuner måste ta sin del av ansvaret. Att några få kommuner ensamma tar ett jätteansvar för hela landets flyktingmottagandet är problematiskt. Framför allt för de män, kvinnor och barn som flytt hit.