Nationaldag på Sundbybergsvis

juni 9, 2015 12:35 e m

nationaldag2015Sedan 2006 är Nationaldagen en helgdag. Lite förvirrat och yrvaket funderades det på vad man gör på en nationaldag.

I Sundbyberg var det dock självklart hur det skulle gå till, Golfängarna spärrades av, scen ställdes upp, lokala föreningslivet och knallar bjöds in och det ställdes till med en traditionell Sundbybergsk brakfest. Första året blev succé!

Arrangemanget har fortsatt att växa och är idag Sveriges största med 40 000 besökare årligen. Vad är då framgångsreceptet? En viktig del är Sundbybergsandan, här har det alltid arrangerats trevliga stadsfester. Vårmarknad, kräftskiva och julmarknad, alltid i nära samarbete mellan kommun, föreningsliv och lokala näringsidkare. I Sundbyberg håller vi saker enkelt, det ska vara folkliga artister, för alla åldrar. Det ska inte vara uppstyltat, med operor och symfoniorkestrar, i Sundbyberg är det Lasse Berghagen, Nanne Grönwall, Nääk & Nimo och Panetoz som gäller.

nationaldag20152Nationaldagsfirandet är också en möjlighet för staden att visa upp all sin verksamhet. Vi kan berätta om vad som är på gång men också ta emot synpunkter och idéer.

Det roligaste är att Sundbybergarna går man ur huse, alla är verkligen där. Blir många samtal, om stort och smått, de flesta är glädjande nog positivt. Och framförallt ett stort engagemang bland alla för vår stad.

Sedan är det alltid roligt att få dela ut priset till ”Årets Sundbybergare” till någon boende i Sundbyberg som gjort en viktig insats. Förra året var det Ylva på SIK för hennes mångåriga engagemang i föreningslivet. I år blev det Mikael Eljemyr, sportchef, som varje år arrangerar det stora simhallsbadet, då simhallen öppnas för hemlösa för några timmars samvaro, bad, mat och uppfräschning. Han var också drivande för att simhallen skulle bli HBT certifierad. En sundbybergare som verkligen bidrar till att Sundbyberg är en stad för alla.

nationaldag20153Det tredje glädjeämnet är att dela ut diplom till nya svenska medborgare. Den stolthet och glädje som blir på scen när diplomen delas ut och de får ta emot folkets jubel finns det inga gränser för. I år blev det extra festligt eftersom statsministern valde att delta i Sundbyberg och inte bara på på Skansen. Stort för de nya medborgarna och stort för Sundbyberg.

Det var något som nationaldag20154gladde alla – ja inte riktigt alla, moderaterna tyckte att det var att politisera nationaldagsfirandet med statsministern närvarande. Själv tycker jag att det är viktigt att skilja på ämbete och partipolitisk beteckning. Att Sveriges statsminister besöker
Sveriges största nationaldagsfirande tycker jag är hedrande. Det hade jag tyckt oavsett om statsministern hete Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt. Tyvärr fick vi aldrig en förfrågan från Fredrik Reinfeldt under hans åtta år på ämbetet som statsminister.

Återigen en fantastisk nationaldag.