Norra Europa

maj 28, 2015 11:33 f m

simhall 6Ni vet hur det är, man är på fest och det är tid för lite lokalpatriotiskt skryt. Vad passar väl då bättre än ”norra europaargumentet”.

Som en service, och på allmän begäran, har jag därför lyft fram några bra exempel från den långa listan över ”saker som finns i Sundbyberg som är störst, bäst, högst eller flest av i norra europa”.

Vad definierar då ”norra europa”? Wikipedia har som vanligt svar på allt. ”I dagligt tal framkommer ofta begreppet ”Norra Europa”. Exempelvis kan företag anse sig vara bäst i Norra Europa eller städer ha Norra Europas största lördagsmarknad. Begreppet är löst definierat och inte nödvändigtvis av samma betydelse som Nordeuropa. Definitionen anges vanligtvis som Europa norr om 49:e breddgraden, vilken skär genom Paris, lämnar London i norra och München i södra Europa.” Bra att veta, ifall någon ställer földjfrågor.

Visste ni till exempel att Sundbyberg har FLEST tunnelbanestationer per capita i norra europa. I Sundbyberg finns inte mindre än sex stationer på 45 000 invånare. Det är ingen slump, utan ett hårt arbete av Åke Eriksson och Olle Rosander som var kommunalråd under tiden som tunnelbanan byggdes ut.

Eller att Sundbyberg har norra europas FÖRSTA sopsug. Sopsugen i Ör byggdes på 1960-talet och revolutionerade sopbranschen. Idag är sopsugar en stor exportframgång och vill man besöka norra europas MODERNASTE sopsug åker man lämpligen till Ursvik.

På temat HÖGSTA kan vi ju slänga in trähusen i hamnen. Som egentligen inte bara är norra europas högsta bostadshus helt i massivt trä, utan världens. Men det gäller ju att vara ödmjuk när man skryter om kommunen.

Sundbyberg vill ju vara den BÄSTA kommunen att bo i för alla, oavsett bakgrund eller vem man tycker om. Därför är det kanske inte så oväntat att norra europas första HBT certifierade simhall återfinns i Sundbyberg.

20140607-143849-52729391.jpgTrots att Sundbyberg är en liten kommun till ytan tycker vi om träd. Därför har vi ett stort kommunalt naturreservat, räknat på procent av stadens yta motsvarande 20 procent. Vilket gör det till ett av norra europas STÖRSTA naturreservat i procent av kommunens yta.

Snart är det dessutom 6 juni. Sundbyberg gillar ju festligheter, det är därför inte så oväntat att det är här du hittar ett av norra europas mest VÄLBESÖKTA Svenska nationaldagsfiranden med ungefär 45 000 besökare. Som vanligt 6 juni på Golfängarna.

Listan kan göras lång. Men det är ingen tävling. Absolut inte.