Nu kan det minsann inte bli större

juli 8, 2013 3:08 e m

Årets Almedalsvecka innehöll 2200 seminarier, uppskattningsvis 20 000 besökare var på plats. Det var några år sedan som många av oss besökare kände ”att nu kan det minsann inte bli större”. Så fel vi hade.

I år var än fler av de stora byggföretagen på plats. Jag var på plats för att delta i paneler kring just bostadsbyggnation, med lite olika ingångar. Min känsla var att ”alla” pratade om bostäder och infrastruktursatsningar. Tills jag pratade med en kollega som tyckte att ”allt” handlade om skola. Den stora utmaningen för Almedalsveckan i framtiden blir att bibehålla bredden, och att de olika sfärerna möts naturligt.

Med fler intressenter, som dessutom har mycket kapital, finns det en risk att de mindre ideella organisationerna inte får plats. Att det blir för dyrt att arrangera seminarier och för dyrt för ideellt engagerade människor att vara där. Jag hoppas att så inte blir fallet, den dagen kommer Almedalen spelat ut sin roll och blir istället ett trevligt event för vissa branscher med mycket pengar. Och då kommer färre och färre politiker vilja vara på plats.

Förhoppningsvis går dock utvecklingen mot det andra hållet. Att Almedalen lyckas bibehålla sin roll som en annorlunda mötesplats för förtroendevalda, ideella organisationer, företag och påverkansorganisationer. För när så många olika intressen träffas och umgås på liten yta under några dagar sker en hälsosam korsbefruktning, nya samtal idéer och samtal uppstår. Det är bra för samhället.