Öka riskaptiten
september 11, 2015 11:57 f mI veckan arrangerade staden tillsammans med det kvinnliga företagarnätverket Matrona ett seminarium med titeln ”Öka din riskaptit” i Marabouparkens konsthall.
Staden arbetar aktivt med att få fler att starta företag. Idag finns det 4 000 företag i kommunen, de allra flesta med 1-3 anställda. Men fortfarande är det få kvinnor som startar företag, därav seminariet tillsammans med det kvinnliga nätverket Matrona.
För även om Sundbyberg är en av de kommuner med minst skillnad i lön mellan män och kvinnor, finns det en hel del att göra för att få ett mer jämställt arbetsliv. Exemplena är många, av Sveriges 266 börsnoterade företag finns det fortfarande 80 utan en enda kvinna i ledningen. Eller att när DN kartlägger medellönen i 252 yrken visar det sig att männen har högre medellön i 217 av dem. Så nog finns det mycket kvar att göra.
Att fokusera på ökat entreprenörskap bland kvinnor känns som en naturlig början, Sundbyberg har ju alltid präglats av innovation och entreprenörskap. AP Löfströ, stadens grundare, såg potentialen i potatisåkern han ägde. Här, 7 kilometer från centrala Stockholm, skulle det ju kunna gå och få till något så mycket bättre än bara åkrar. Men för det krävdes kommunikationer. Sagt och gjort, mark såldes billigt för att järnvägen från Stockholm till Västerås skulle byggas på hans ägor. Grunden till Sundbyberg var därmed lagd.
Sundbyberg fick rykte om sig att vara Sveriges Klondike, mycket beroende på de leriga gatorna, de många ölcafeerna och de framgångsrika affärsmännen. Redan från start präglades staden av nytänkande och här fick man tänka annorlunda. Mest känd är kanske Carl Richard Nyberg, som uppfann blåslampan och är förebilden till den optimistiske uppfinnaren i TV-serien Lorry.
Seminariet lockade 100 deltagare som fick möjlighet att lyssna på Anne Charlotte Billing från Apollo AB. En inspirerande berättelse om ledarskap, karriär och risktagande. Vad krävs egentligen för att lyckas, svaret blev mod. Budskapet var tydligt, våga utmana dig själv och tänk nytt.
Därefter berätta den lokala företagaren Erika Petersdotter om sina med- och motgångar. Erika är fotograf och driver sedan några år Studio Ankungen i Sundbyberg. Jag har många gånger träffat på Erika och kan konstatera att hon alltid har en massa bra idéer och testar nya grepp i en bransch som är stentuff.
Två intressanta timmar med nätverksbyggande vilket inte minst är viktigt. Ett stort tack till Sundbybergsbon Lena Törner som arrangerade seminariet.
Staden kan aldrig starta företag, däremot skapa goda förutsättningar, genom att ha en hög servicenivå, erbjuda mötesplatser och en god tillgång på lokaler. Allt för att det ska bli lättare att vara modig i Sundbyberg.