Originalet

juni 24, 2013 7:42 e m

Få saker är så traditionsbundna som midsommar. Midsommarmaten har vissa likheter med påsk- och julmaten. Till efterrätt söta jordgubbar med grädde (vilket är matmässigt den stora skillnaden mot de andra svenska högtiderna).

Efter maten blev det dans runt midsommarstången, som jag och Eric smyckat med diverse blommor (och visade sig, ogräs). Smågrodorna, fiolioliolej skrålades samtidigt som vi taktfast (nåja) dansade runt stången. Barnen grät och festens åldermän och kvinnor satt bredvid och skrek ”mera, mera, snabbare”.

Kvällen avslutades med grillning och dans på Ingrids altan så hela huset gungade. Bjöds även på allsång. (En liten anekdot i sammanhanget; För några år sedan bjöd jag och mina bröder på allsång på samma ö, fast den musikaliska kvaliten var sådär, grannarna trodde det var rådjur som råmade.)

Innan avfärd på söndagen bjöds på kroppkakor. Originalen, förtydligades gång på gång. Kroppkakeätartävlingen vanns av PO (sex stycken) med Emmy och Eric (fem var) på delad andra plats. Själv klämde jag i mig fyra och hamnade därmed på delad tredje plats. Rekordet påstås vara 16. Pressad potatis med fläsk är väldigt mättande, kan jag lova.

Till det hela serveras smör och lingonsylt. Min mormor, bördig från Skåne, bjöd alltid på kroppkakor. Den skånska, som var vita och inte grå. Originalet ska vara grått, enligt Karlskroniterna.

Min favorit är dock fortsatt den vita, original eller inte.

20130624-192702.jpg