På tur i Holland

maj 20, 2013 10:04 f m

20130518-180158.jpgAtt Sundbyberg är Sveriges snabbast växande kommun är ingen nyhet. För tillfället pågår arbetet med vår senaste stadsdel, Ursvik, som är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt.

När området är helt färdigt kommer det finnas över 5 000 bostäder i området med en befolkning på cirka 15 000 människor. Det blir en variation av småhus, radhus, bostadsrätter och hyresrätter, i olika storlekar. Stadsdelen byggs för att passa alla, ung som gammal, singlar, par och barnfamiljer.

För att få lite inspiration åkte delar av kommunledningen, tillsammans med exploateringsbolaget KB Ursvik, förra veckan till Malmö, Köpenhamn och Amsterdam.

20130518-180309.jpgI Malmö besökte vi Bo01. Ett exempel på ett gammalt industriområde som förvandlats till ett attraktivt bostadsområde. Området ligger precis vid havet, med en varierad arkitektur, stora gångstråk och med höga miljöambitioner.

Efter besök på Bo01 och ett bostadsområde i Köpenhamn flög vi till Amsterdam.

Holland utmärker sig arkitekturmässigt. Ett exempel är det gula huset på bilden. Ett radhus i en längre sträcka av hus i tre våningar. Inget det andra likt. Ambitionen är att även Ursvik ska utmärka sig. Ambitionen är en varierad och spännande bebyggelse, med olika arkitektroniska uttryck. Fasader med olika material och färger. Gatumiljöerna ska locka till liv och rörelse.

20130518-180415.jpg

Husen kommer variera i höjd från tre till sju våningar, där bebyggelsen är anpassad till terrängen och hur solen rör sig över dagen.

Mitt i den nya stadsdelen kommer den nya tvärbanan gå, med förhoppningsvis två stationer. Ett större torg kommer finnas med ett varierat utbud av butiker, restauranger och kaféer.

Sundbybergs stadsdelar har väldigt olika karaktärer. Men det som förenar är närheten till grönområden, att det är tätbefolkat och ett brett utbud av kommunal och kommersiell service. Ursvik kommer bli ett bra tillskott till stadens befintliga områden, även fast det dröjer innan allt är klart.