Redan på Bellmans tid

april 11, 2014 3:57 e m

20130908-153748.jpgRedan på 1700-talet, långt innan Sundyberg fanns som stad började våra avtryck i historien.

Carl Michael Bellman gästade nämligen Bällsta gård, belägen vid Bällstaån runt 1760. Efter en dryckesrik kväll föll han av hästen, som galopperade bort. Då får han se värdshuset Sundbyhof och tar sig dit. Bellman diktar senare: ”En trädörr bultas på, en kärring gruvligt knorrar; ett Bacchi barn skall in med sporrar och stövlar.” 

Området kring Bällsta var således redan då ett område som lockade till fest och glädje. En tradition som hålls vid liv, dock med lite mindre dryck, allt enligt våra principer om ”ansvarsfull alkoholservering”. Det är ju där som nöjesetablissemanget Grand Garbo är beläget idag, som enligt DN på Stan ”6 år i rad blivit utsett till Stockholms mest raggningsvänliga uteställe”.

I stan har det sedan dess tillkommit en rad nya ställen, bland annat Story Hotell som arrangerade en egen festival när de flyttade in.

När staden firade 25 års jubileum 1951 bad man Ragnar Thoursie skriva en dikt, Sundbybergsprologen, som flitigt citerades av bland annat Olof Palme. Sundbybergssonen Oskar Linnros bidrag är vida kända, bland annat ”Ack Sundbyberg”.

På senare tid har Marabouparken på kort tid etablerat sig som en förnämlig konsthall. När företaget Marabou sålde parken inklusive laboratorievilla till staden var det en ihärdig diskussion kring vad huset skulle användas till. Dåvarande kommunstyrelseordförande Helene Hellmark Knutsson tillsammans med flera andra jobbade för att få till en konsthall. Något som flera tyckte var slöseri med skattepengar, bland annat gick Moderaterna till val 2006 på att ”stoppa sossarnas konsthallar”. Lyckligtvis lyckades de inte och nu är det andra ord i skällan.

Maraboparken har i år kompletterats med Det nya Museet i Betlehemskyrkan, där initiativtagaren och samlaren Valdemar Gerdin visar sin samling. Väl värt ett besök.

Och sedan förra året är så äntligen Allaktivitetshuset på plats. Som redan blivit en viktig mötesplats för det lokala kultur och föreningslivet. På förra kommunfullmäktige fattades beslut om att gå vidare och tillsammans med Folkets hus och parker bygga upp en verksamhet liknande den som finns vid Hornstull, BioRio. Men på Sundbybergsvis såklart. Där kommer det finnas plats för biograf, dokumentärer, konserter med mera. Kommer stärka Sundbyberg ytterligare som en spännande och het stad med ett brett utbud av kultur och nöjen. Ser jag verkligen fram emot.

Sedär, några exempel på Sundbybergs avtryck, från 1700-tal till idag. Men historien stannar ju inte här. Mycket fortsätter att hända, vi utvecklas som en dynamisk och spännande stad, och det är ingen slump. Ambitiösa och drivna personer, modiga tjänstemän och drivna politiker, kombinerat med att vi är en riktig stad skapar unika förutsättningar.