Ryktet om det pågående upproret är överdrivet

oktober 19, 2015 2:16 e m

DI3Det kom ett sms i fredags förmiddag… ”Hej, har du tid att talas vid? Det gäller migrationssamtalen mellan regeringen och oppositionen”.

Sms:et var från journalisten Tomas Nordenskiöld på Dagens Industri. Nordenskiölds frågor utgick, enligt egen utsago, från de påbörjade samtalen mellan regeringen och oppositionen. Därför blev jag lite förvånad när jag sedan läste den något tillspetsade rubriken i samma tidning; ”Uppror i S”.

Det är ju knappast någon hemlighet att även Stefan Löfven vill se en bred uppgörelse.  Problemet har hittills varit att de borgerliga partierna varit ovilliga att förhandla, eller att de ägnat sig åt att i förväg presentera för media vad som måste bli resultatet av förhandlingen.

Jag tror, som ni vet, inte på blockpolitik. Det är fördummande och dessutom är inte Sveriges parlamentariska system skapat för det. Därför utgår jag från att nu när DÖ har fallit så är alla ansvarsfulla partier (dit räknar jag alla riksdagspartier utom SD) beredda att förhandla för att komma överens i viktiga frågor, speciellt i nuvarande situation.

DI2Själv samarbetar jag lokalt i Sundbyberg med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Ett i grunden konstruktivt samarbete. Min erfarenhet visar att det krävs en öppenhet i samtalen, allt måste upp på bordet och finnas med i diskussionerna. Det var också mitt medskick till Stefan Löfven – även om jag knappast tror han behöver några tips.

Att alla förslag måste upp på bordet innebär dock INTE att jag förväntar mig att Socialdemokraterna ska köpa alla Moderaternas förslag, som man lätt får intryck av artikeln i Dagens Industri, utan att det inte går att låsa sina positioner och sedan tro att det ska gå att nå resultat. Framförallt inte i så komplexa frågor som den här.

Som jag ser det är det bara ett förslag jag spontant ser som problematisk, vilket jag också nämnde i intervjun. Det är förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd, som jag är skeptisk emot eftersom det kan leda till ökad osäkerhet och försvårar det som kommer att bli vår största utmaning – integrationen.

DI1I övrigt tycker jag, precis som det refereras till i artikeln, att staten måste ha kontroll över vilka som befinner sig i landet. Det är ju inte särskilt kontroversiellt, samt att Socialdemokraterna och Moderaterna som riksdagens största partier har ett extra ansvar för en fungerande överenskommelse. Så bortanför krigsrubrikerna är min förhoppning att våra partier på nationell nivå orkar göra det som vi tvingas till lokalt, att ta ansvar.

Här hittar du artikeln i Dagens Industri.