Så gick det sen

maj 26, 2014 6:54 e m

20140526-185254-67974742.jpg

Det finns många olika sorters solbrännor. Raggarbränna och bonnabränna för att nämna några. Och var fjärde år så får man kampanjbränna. Kampanjbränna är snarlik bonnabrännan, med skillnaden att den uppkommer under en kortare och mer intensiv period.

Resultatet av årets kampanjbränna är ungefär 4 000 samtal. Det är vad Socialdemokraterna i Sundbyberg lyckades genomföra under europavalrörelsen. En bra siffra. EU-valet är tufft, framförallt för de två stora partierna i Sverige. Lågt valdeltagande och fokus på frågor där Socialdemokraterna inte har tillräckligt stort förtroende. Traditionellt förknippas EU med klimatfrågorna, vilket gynnar Miljöpartiet.

Jag är inte nöjd med resultatet. Jag tycker det är frustrerande att Socialdemokraterna inte bättre lyckats fånga upp opinionen som finns. Dom som följer vårt engagemang i miljöfrågorna tvivlar aldrig att på att vi är ett parti som sätter klimatfrågorna i fokus.

Dock ligger vi i princip still på nationell nivå, medans Moderaterna tappar rejält. Men det finns några ljuspunkter lokalt i Sundbyberg, enligt valnattsresultatet. Valdeltagandet ökade med 6,3 procentenheter, från 43,1 till 49,3. Fortfarande för lågt men det går åt rätt håll.

I Sundbyberg fortsätter vi att vara största parti, med ett stöd på 21,7 procent. Miljöpartiet blir glädjande nog näst största parti med 19,8 procent. Först på tredje plats hittar vi Moderaterna med 14,1 procent, strax före Folkpartiet på 10,4 procent. Femte största parti blir Vänsterpartiet som går fram till 8,1 procent, Sundbyberg är därmed deras starkaste kommun om jag förstått det hela rätt.

Tråkigt nog stärker Sverigedemokraterna sitt stöd och går upp till 7,5 procent. Känns trist och obehagligt. Framförallt med tanke på den trend som är i europa, med ökad främlingsfientlighet. Ibland verkar vi inte ha lärt något av historien.

Feministiskt initiativ får ett starkt stöd, med 6,2 procent av rösterna. Det är kanske inte så förvånande, frågor om jämställdhet och feminism kom högt upp på den politiska agendan, vilket är glädjande. På den lokala nivån har vi under lång tid jobbat normkritiskt, på alla nivåer i alla verksamheter. Från förskola till äldreomsorg. Vi är också den kommun där löneskillnaden är som minst mellan män och kvinnor. Om trenden håller i sig kommer Sundbybergs kvinnors medellön vara högre än männens om några år.

EU är oerhört viktigt, Sverige och våra kommuner påverkas i allra högsta grad av besluten som fattas i EU.

Men nu är fokus på valet i september för min del. Valrörelsen har visat att kampanj lönar sig, vi har lyckats mobilisera våra väljare, även fast det inte räcker. Vi måste fortsätta vinna nya väljare, i alla stadsdelar. Nu har vi tempot uppe, jag har fått en enorm energi under valrörelsen och blivit påmind om att det är få saker som är lika roligt som en valrörelse. Trycket på politiken, alla intressanta samtal och möten. Flygbladsutdelningar, dörrknackningar, torgmöten, möten med föreningar, debatter och dialoger.

Men framförallt gemenskapen, att tillsammans med en massa partivänner, som tror på samma sak, vara ute och jobba för demokratin, det finaste vi har. Och stor respekt till alla som väljer att engagera sig politiskt, oavsett parti. Era insatser är ovärderliga!