Se Sundbyberg och sedan dö, möt våren i Södertälje

april 7, 2014 6:34 e m

20131114-222309.jpg”Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och pånyttfödelse.” Iallafall enligt wikipedia . Samma källa informerar om att vår utgörs av månaderna mars, april och maj. Om någon var osäker kring vad som gäller.

I år känner jag lite extra för våren. Det har varit en blaskig och lång vinter, utan någon snö. Och som morgontrött underlättas morgnarna av att det blir ljusare och ljusare.

Trots den gamla slagdängan  ”Se Sundbyberg och sedan dö (möt våren i Södertälje)” av Ulf Peder Olrogs finns det all anledning att möta våren i Sundbyberg.

När värmen kommer och solen gassar, det är då som någon av Sundbybergs alla parker och grönområden är som allra bäst. Ett besök i någon av våra nyrenoverade parker såsom Tornparken eller Tuvanparken, eller en promenad kring Lötsjön eller på Rissneängar, ger energi. Gäller  dock att parera mellan alla barnvagnar och hurtiga seniorer.

Våren är tiden då vi även ska sitta och frysa på uteserveringarna. Sundbyberg har gott om dem, framförallt längs Järnvägsgatan där det dessutom är kvällsol. Nybergs torg är en annan favorit bland solälskare. Marabouparkens uteservering är ett bra tillskott som redan blivit en klassiker, där det går att kombinera en god lunch med kulturella upplevelser både i parken och i vår fina konsthall.

Apropå kultur kan Sundbyberg stoltsera med en av stor samling av offentlig konst. I alla våra stadsdelar finns det mycket att beskåda. Det är väl värt en längre promenad genom Storskogen, Ör, Hallonbergen och Rissne, där konsten är väl integrerat med området i övrigt. I centrala Sundbyberg finns det framtaget ett förslag på en konstpromenad som du kan göra själv.

Våren är också picknickarnas förlovade tid. På Golfängarna, Rissneängar och i Tornparken finns det gott om utrymme för att breda ut sin filt och njuta av vårvädret.

För de som är lite mer hurtiga är möjligheterna goda för motion i vårt välskötta motionsområde i Ursvik. Där finns det också goda möjligheter att uppleva den svenska naturen, i form av rådjur, enstaka ekorrar och den unika (och inplanterade) fisken Grönlingen.

Men den svenska våren bjuder även på en del regn. När regnet strilar ner passar det sig bäst med ett besök på något av våra bibliotek, eller kanske se vad Kulturcentrum i Hallonbergen har att erbjuda. Eller en föreläsning på ABF eller i Allaktivitetshuset.

Men mitt absoluta smultronställe behåller jag för mig själv.