Siffror talar för sig själv.

april 10, 2013 9:22 f m

Alla unga som söker sommarjobb i Sundbyberg får ett. Förra året var det 405 stycken. I år är det 705 stycken.

Medans de socialdemokratiskt styrda kommunerna i Stockholm prioriterar sommarjobben ser det annorlunda ut i de moderatstyrda. I grannkommunen Solna har man valt att lotta ut 110 sommarjobb.

Siffrorna talar för sig själv. Vem som styr gör skillnad.

Är det slumpen? Är det något som bara har råkat hända? Nej, såklart inte. Vi tycker det är viktigt att ge ungdomar ett första inträde på arbetsmarknaden.

Det finns många skäl till varför vi tycker satsningen är så viktig.

Vi vet att om man tidigt kommer ut och får prova på ett arbete, så etablerar man sig lättare på arbetsmarknaden senare i livet.

Ungdomarna får kontakter, de får lära sig vikten av att komma i tid och sköta sina åtaganden. Det stärker självförtroendet.

Alla jobben måste sökas och de som söker får en introduktion i hur det går till att skriva CV och personliga brev.

Jobben som erbjuds finns i kommunen, i våra bolag och genom ett nära samarbete med privata företag. Ett gott lokalt samarbete gör det möjligt.

För de som jobbar blir det klirr i kassan som gör att de, oavsett föräldrars inkomst, kan få ett roligare och mer aktivt sommarlov. Som leder till att det blivit lugnt i staden på sommaren.

Ungdomarna bidrar dessutom till en guldkant i våra verksamheter. Inom äldreomsorgen arbetar flera ungdomar med att spela musik på våra äldreboenden. Hos Förvaltaren arbetar de med miljöfrågor. Och så vidare.

En annan viktig vinst är att fler ungdomar får upp ögonen för den offentliga sektorn som arbetsmarknad. Det behövs nu när vi växer och behovet av nya medarbetare är stort, både på lång och kort sikt.

De flesta av oss minns vårt första sommarjobb. Jag är stolt över att Sundbyberg ger alla våra ungdomar möjlighet till ett sådant minne.

20130410-091356.jpg
PS! En uppmärksam läsare påpekade att jag hade ett statistiskt fel i detta inlägg. Detta är nu raderat! Borttaget! Lika borttaget som M-kommuners sommarjobb, alltså. DS