Sluta skyll på oss

september 12, 2013 11:25 f m

Ibland är det enkelt med syndabockar. Då behöver man inte själv göra något. Stefan Attefall har hittat en, eller snarare 290 stycken, Sveriges kommuner.

På DN debatt idag skriver Stefan Attefall att det är ett problem med de olika särkraven som kommunerna ställer. Särkrav innebär att kommuner har högre ambitioner än staten vad gäller miljö- och tillgänglighetskrav när det byggs nytt. Vilket även många byggföretag har. Kan meddela att 290 kommuner är ganska överens om en sak, problemet är lite mer komplext än så.

Ett tydligt exempel på hur Attefalls kritik är missriktad är Sundbyberg. Vi har särkrav men vi har också per capita Stockholms snabbaste tillväxttakt för tredje året i rad.

Här i Sundbyberg vet vi vad byggföretagen köper marken för, vi ser vad lägenheterna säljs för. Däremellan ska bygget finansieras, och i attraktiva regioner går det att ställa höga krav. Sverige är stort land, att det råder olika förutsättningar mellan kommunerna gör att särkrav är naturligt. Om tillväxten är prioriterad så löser man det ändå. Så, återigen handlar det om vilja.

Stefan Attefall borde som bostadsminister städa i sin egen bakgård innan han försöker skjuta över ansvaret på kommunerna. Här är några saker som jag tycker att bostadsministern borde fokusera på om regeringen verkligen vill hjälpa kommunerna att bygga mer. Underlätta handläggningsprocesserna, gör överklagandeprocesserna snabbare och smidigare. Ta en uppriktig diskussion om stöd till byggandet av hyresrätter och studenbostäder. Ta ett grepp om hur vi kan göra bostadsrätten och hyresrätten till mer likvärdiga boendeformer, kanske genom att införa ROT stöd för hyresrätter?

Det intressanta i kråksången är att Stefan Attefall tillhör ett av de partier som är mest kritiska till att bygga. Om Kommunpolitiker vill bygga så går det. Socialdemokraterna vill, det är ingen slump att Sundbyberg och Sigtuna är de två kommuner som växer mest i landet.

20130912-121718.jpg