Slutspurt

september 9, 2014 2:16 e m

IMG_0852.JPGValdagen närmar sig med stormsteg. Många har redan förtidsröstat, hitintills  lite över 3 000 i Sundbyberg. Siffrorna är på ungefär samma nivå som tidigare år, även fast antalet röstande per dag ökar kraftigt de senaste dagarna.

De senaste veckorna har för min del bestått av torgmöten, dörrknackningar, telemarketing och ett stort antal personliga möten på gator och torg. Givetvis får jag många frågor även på sociala medier och per mail, vilket är positivt. Det märks att Sundbybergarna är alltmer aktiva och försöker sätta sig in i skillnaderna på den lokala nivån. För min del har det blivit hundratals bra samtal. Många är nöjda med utvecklingen i Sundbyberg, samtidigt som det finns en oro för framtiden.

Även fast den nationella nivån är viktig så vill jag ändå hävda att kommunen är ännu viktigare. Sverige är ett av de mest decentraliserade länderna i världen, kommunerna har ansvar för förskolan, äldreomsorgen, kultur, fritid, stadsplanering och mycket mer. Det är bra, makten hamnar närmare oss invånare då.

Skillnaderna på kommunal nivå är stora. Här går åtta partier till val, med egna förslag och agendor. Men i slutändan står valet mellan om det ska vara en socialdemokratiskt eller moderatledd majoritet. Jag och mitt parti går till val på att fortsätta samarbeta brett för stadens bästa. Moderaterna väljer blockpolitiken först. Det är synd, politiken mår bra och utvecklas av att olika åsikter möts och av att det blir breda lösningar i viktiga frågor.

Skillnaden i den lokala politken är stor, men vi är bereonde av ett maktskifte även nationellt och i landstinget. För med Stefan Löfven som statsminister får Sundbyberg 60 miljoner kronor i statsbidrag till förskolan, skolan och äldreomsorgen. Pengar som verkligen behövs, den moderatledda regeringen tycker det är viktigare med låg skatt för de som tjänar mest och fortsätta subventionera hamburgerkedjor. Utöver det vill vi tillföra 20 miljoner kronor, så inför nästa år blir det satsningar på 80 miljoner kronor. Det motsvarar 160 tjänster.

Vad moderaterna vill är döljt i dunkel. Deras valrörelse har så här långt gått ut på att berätta om att allting är dåligt i Sundbyberg, utan ett enda konkret förslag till förändring. Det finns inga satsningar i deras budget, inga idéer om nya pengar eller tjänster i skolan och förskolan. Så valet på söndag kommer bli spännande, då avgörs det om Sundbybergs positiva utveckling ska få fortsätta.