SM guld!

maj 8, 2014 4:37 e m

20140508-112715.jpgFör er som idrottat på elitnivå vet hur det är. Timmarna av träning. Uppladdningen. Nervositeten. Fokus på att äta rätt. Vikten av att lägga sig tidigt och sova tillräckligt mycket inför finalen. Strax före tävlingen är det många som får tunnelseende, allt oviktigt stängs ute. Och sedan den extrema urladdningen när det väl är dags. Och efteråt när du faller ihop av fysisk trötthet.

Ovanstående är några av skälen till att jag aldrig satsade på idrotten. Men visade sig att det fanns annat än idrott att tävla i. Byggande bland annat. Örebro arrangerade nämligen för första gången SM i bostadsbyggande. Inom ett antal grenar tävlade Sundbyberg och Örebro som enda finalister om det ärofyllda priset. Från Örebro deltog Björn Sundin, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad och jag från Sundbyberg.

Bland annat jämfördes antalet färdigställda bostäder, antalet framtagna detaljplaner och handläggningstiderna. Utöver det även antalet hyresrätter och bostadsrätter, hur kommunerna arbetar med medborgardialoger och miljöfrågor.

Juryn bestod av tre Örebroare, Patrik Ihrstedt, regionchef Skanska, Nina Hedlund, regionchef Hyresgästföreningen och Caroline Persdotter Andersson från Örebro Studentkår. Örebropubliken var lugn och städad, även fast jag saknade min hejaklack.

Det var jämnt i alla grenar, både Örebro och Sundbyberg bygger mycket. Det valda året (2012) färdigställde Sundbyberg 575 lägenheter, vi detaljplanerade för 770 nya lägenheter, en sopsug och en skola. Örebro låg runt 1 000 bostäder, men fick avdrag för brist på sopsug och viss kompensation för storleken (3 ggr större än Sundbyberg). Men takten i Sundbyberg, framförallt Ursvik, ökar och prognosen för 2014 är detaljplaner motsvarande 1 000 lägenheter och 2015 för 1 200. Vi fortsätter därmed växa mest relaterat till vår befolkning. Men det är ingen tävling, Björn Sundin, absolut inte…

En viktig fråga för de som ska bygga är handläggningstiderna. Ett exempel på när processen gått snabbt och smidigt är detaljplanen för Swedbanks nya huvudkontor i centrala Sundbyberg. Den 20 november 2010 gav vi planuppdraget och 24 oktober 2011 antog vi planen, sammanlagt 11 månader vilket är otroligt bra med tanke på projektets storlek. Skälet är ett bra teamarbete mellan våra kompetenta tjänstemän i staden, i kombination med en tät och god dialog på alla nivåer med byggherren Humlegården och hyresgästen Swedbank. Det vanliga är dock 12-16 månader både i Örebro och Sundbyberg för en färdig detaljplan.

Glädjande nog lyftes även arkitektur upp som ett delmoment. Mitt exempel på gpd arkitektur i Sundbyberg var Folkhems trähus (världens högsta) i Lilla Alby och Profis kommande projekt i Hallonbergen.

Hur gick det då? Sundbyberg vann knappt, med en poäng, och jag kunde därmed åka hem med en pokal i packningen. Hedrande och roligt. Nästa år går finalen i Sundbyberg.

Ett stort tack till Örebro för ett bra arrangemang. Ser framemot nästa år och en fortsatt god dialog och samverkan i dessa frågor. Att folk ska ha en bostad måste bli en självklar valfråga!