Stadshuset mitt i staden

januari 15, 2014 12:11 f m

Nu har vi kommit på plats i vårt nya kommunhus. Och det känns som att flytten har blivit en riktig bra nystart.

Det gamla kommunhuset var ett klassiskt 80-talsbygge. Med långa korridorer, små cellkontor, huset var mörkt och efter 30 år började det bli riktigt slitet, med sunkiga toaletter och dålig luft.

Men visst fanns det en oro inför flytten. Många var tveksamma till hur det skulle fungera med öppna kontorslandskap. Men så här några veckor efter flytten får jag bara positiva kommentarer. Bättre än förväntat tycker många.

Vårt nya hus är ljust och öppet. Första våningen är inbjudande med en stor och ljus reception. Där finns också en restaurang, öppen för allmänheten. Som i princip varit full varenda lunch sen vi flyttade in.

Till skillnad från vårt gamla hus är det gott om mötesrum och mötesplatser. Från den stora ljusgården får man en fin överblick över hela huset, som bokstavligen sjuder av liv. På översta våningen finns det projektplatser och mötesrum med utsikt över staden.

Trots att alla, utom ett fåtal politiker, sitter i landskap är huset tyst. Kontorslandskapen är väl avskärmade och heltäckningsmattorna absorberar mycket av ljudet. Själv sitter jag i ett landskap tillsammans med stadsdirektören, mina närmsta politiska kollegor och kommunstyrelsens kansli.

Trots att över hälften av alla möbler är återvunna så är huset harmoniskt och fräscht. Alla som varit involverade i arbetet med huset har verkligen gjort ett fantastiskt jobb.

Men förutom att själva huset är väldigt fint finns det flera andra positiva effekter. Läget, geografiskt mitt i staden, har lett till att fler hittat hit. Det är lätt att ta sig till Hallonbergen per fots/cykel, kollektivtrafik eller bil från alla stadsdelar. Och med nya COOP som granne har hela området levt upp. Det är mycket mer liv och rörelse än tidigare. Glädjande, precis vad vi ville uppnå med flytten.

I samband med beslutet jämförde moderaterna flytten med att det skulle vara som att flytta riksdagen till Sundsvall. Att jämföra Ursvik med Norrland är magstarkt, men säger något om oppositionens perspektiv på staden. Uppenbarligen bara centrala Sundbyberg som räknas.

I Sveriges minsta kommun till yta är allting centralt. Det gamla stadshuset kommer att utvecklas till nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, i Einar Mattssons regi (som Moderaterna var emot, konstigt nog) och den positiva utvecklingen i det heta centrala Sundbyberg fortsätter även fast stadshuset inte ligger där.

Dessutom tycker jag att det är bättre att lägga pengar på verksamhet än på höga hyror.

20140115-002025.jpg