Stefan Löfven och Åsa Romson besökte Sundbybergs strand

mars 10, 2015 5:08 e m

stefan1Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson besökte idag Sundbyberg och världens högsta hus helt i trä.

Fördelarna med att bygga i trä är många. Idag byggs det mesta i betong, mindre än 10 procent av all nyproduktion sker med trä.

Trähusen i hamnen byggdes på ungefär halva tiden mot ett traditionellt betonghus, vilket bland stefan3annat beror på att betonghus behöver längre tid för att torka. Den lilla produktion som sker idag är industrialiserad, husen produceras i en träfabrik i norr och transporteras sedan till platsen för att monteras upp.

Sundbyberg har de senaste åren varit Sveriges snabbast växande kommun, med en årlig tillväxt på 3-4 procent. Ambitionen är att fortsätta växa. Det ger mer folkliv, ger underlag så vi kan förbättra den offentliga servicen och samtidigt blir det kommersiella utbudet bättre med fler kunder. Men framförallt, med tanke på vår goda tillgång till kollektivtrafik är det lätt att leva klimatsmart här.

Vår stora utmaning är att forsätta växa, men samtidigt se stefan4till att det sker på ett ekologiskt och socialt hållbart sätt. Klimatfrågan är en av de mer utmanande och därför är det bra med mer innovation i byggbranschen. Oavsett vilket byggmaterial som ska användas, både trä och betong behövs i framtiden.

Besöket avslutades med en rundtur i ett av husen. Lägenheterna är med sina stora fönster väldigt ljusa, samtidigt som träet gör att hela huset luktar fräscht. Träet binder också ljud, vilket blir väldigt märkbart i trapphusen. Kan tilläggas att trä som material är väldigt snyggt, den nedersta bilden visar golven i trapphusen.

Kommunernas möjlighet att påverka vilket material som stefan2byggföretagen ska använda är dock begränsat. Vi ska framförallt som stad ställa krav på att det som byggs är klimatsmart, vilket i många fall gör det lämpligt att bygga i trä. Extra viktigt med höga krav är när vi bygger nya skolor och förskolor, där vi vill minimera klimatpåverkan och bidra till att skapa ett långsiktigt hållbar stad.