Stjärnorna på Stjärnjouren

februari 12, 2013 1:20 e m

De senaste veckorna har näthatet uppmärksammats efter Uppdrag Gransknings program. Det klipp som länkats har väckt många känslor. Med all rätt.

Trillade över en artikel där det påpekades att även män utsätts för hat. Ja, såklart. Men i grunden är detta ett strukturellt samhällsproblem, som handlar om ojämställdheten mellan män och kvinnor, som ger till följd att vissa män tar sig rätten att kränka kvinnor.

Könsorättvisan gör sig påmind överallt. Från födslen tills vi dör. Där en norm tvingar in både män och kvinnor i roller. Ibland får det hemska konsekvenser. Våldtäkt, våld, hot och förföljelse.

Förra veckan träffade jag en ideell organisation som aktivt arbetar för att ändra samhällets normer, Stjärnjouren. En organisation som funnits i tio år. De jobbar med att ge stöd till utsatta tjejer, med föreläsningar för att problematisera om normer, diskussioner om gränsdragningar vad gäller sex med mera.

Kommunerna och samhället har ett stort ansvar. Men i arbetet att förändra normer krävs att vi är många som jobbar tillsammans. Där är ideella organisationer, med dess erfarenheter och engagemang, ovärderliga.

20130211-192100.jpg