Sundbyberg är unikt.

december 4, 2015 1:51 e m

central parkJag ska erkänna att jag gillar att Sundbyberg sticker ut. Vår stad är inte en som alla andra. Vi är förstås inte Stockholm, men inte heller Solna, Täby eller Sollentuna. Sundbyberg har en egen identitet och här vågar vi vara lite annorlunda och vi vågar vilja väldigt mycket. Det är i alla fall min bild – både av staden och av sundbybergarna.  I dagarna kom två nya fakta som stärker den bilden.

För det första – Sundbyberg har en ung befolkning, från hela världen. Medelåldern är bland Sveriges lägsta med en medelålder på 37,9 år. Yngst är invånarna i den lilla orten Knivsta. En medelålder som placerar oss klart under riksnivån. En medelålder som förklarar behovet av snabb utbyggnad av förskola och skola, men som också bidrar till det snabbt ökande antalet restauranger och affärer. Dessutom är mer än var tredje Sundbybergare idag född i ett annat land vilket bidrar till att staden blir en dynamisk och spännande plats, en riktig styrka.

För det andra – Sundbyberg har ju varit Sveriges snabbast växande kommun de senaste åren och nyligen passerade vi 46 000 invånare. Det finns 2 000 fler sundbybergare idag än det gjorde för ett år sedan!

För mig är det två illustrationer för en fantastisk utveckling i vår stad. En utveckling som skapar en dynamik som verkligen är en del av Sundbybergs själ. Det handlar om att vi i Sundbyberg vill lite mer.

TuletorgetDet var en av utgångspunkterna under min tid som kommunstyrelsens ordförande och är fortfarande ledstjärna för mitt politiska engagemang i Sundbyberg.