Sundbyberg – årets superkommun

juni 1, 2015 6:03 e m
2015-05-28. Dagens Samhälles Stora Samhällsgala. Årets Superkommun Svealand 2015, Sundbybergs Kommun. FOTO: Robin Lorentz-Allard.

2015-05-28. Dagens Samhälles Stora Samhällsgala. Årets Superkommun Svealand 2015, Sundbybergs Kommun.
FOTO: Robin Lorentz-Allard.

I torsdags förra veckan arrangerade tidningen Dagens Samhälle årets samhällsgala. Årets samhällsgala är den kommunala motsvarigheten till Oscarsgalan. Och som sig bör på galor så delas det ut ett antal priser. Det mest prestigefulla priset är utmärkelsen årets superkommun.  I Svealand var tre kommuner nominerade, Sundbyberg, Solna och Danderyd. Spänningen var olidlig när chefredaktören Mats Edman sprättade upp kuvertet och läste upp vinnaren – Sundbyberg.

Att Sundbyberg vann berodde på att vi är den kommun i Svealand som  har “bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar”. Modellen som ligger till grund för utnämningen har tagits fram i samarbete mellan tidningen Dagens Samhälle och  analysföretaget WSP. Bland annat har man tittat på vilken kommun som har den bästa kommunala ekonomin, starkast befolkningstillväxt, lönesummeutvecklingen och superkommunföretagsklimat.

Det är självklart roligt att Sundbyberg får ta emot ännu ett pris. Men att Sundbyberg vinner många priser och utmärkelser är ingen slump. Den höga tillväxten ger oss goda förutsättningar för att få fler i arbete (arbetslösheten har sjunkit rejält sista året), förbättra skolresultaten (Sundbyberg har stigit 100 placeringar i SKL:s öppna jämförelser) och nöjdheten med äldreomsorgen. Idag har Sundbyberg länets näst mest nöjda medborgare!

Bakom framgången ligger ett hårt arbete, att växa fyra gånger snabbare än andra kommuner ställer stora krav på staden och alla våra medarbetare. I grunden handlar det om politisk vilja och ambition. Men att vilja mycket räcker inte, det gäller att kunna gå från ord till handling. Därför är vi helt beroende av våra kompetenta och duktiga medarbetare i staden. Allt från våra duktiga tjänstemän i stadshuset som ser till att vi kan leverera det högsta bostadsbyggande per invånare (8,1 nya lägenheter per 1 000 invånare) år efter år, till medarbetarna ute i alla våra verksamheter. De som tar hand om våra äldre, ger våra barn i förskolan och skolan utbildning och de som ser till att Sundbybergs parker och grönområden alltid är i toppskick.

En utmärkelse som det här ger skjuts till det framtida arbetet. Men även fast vi aldrig kan vara nöjda och slå oss till ro måste man ibland unna sig att fira framgångarna. Därför har alla chefer i staden blivit uppmanade att uppmärksamma de som gör vår tillväxt möjligt, stadens över 2 000 medarbetare. I stadshuset bjöds på tårta. Som tur var fanns det lite rester kvar så även kommunstyrelsen fick smaka.