Sundbyberg, Berlin och London

mars 27, 2015 9:22 f m

20131027-184738.jpgOm några år (2019) åker spaden i jorden, då ska järnvägen genom centrala Sundbyberg grävas ned. Det tar fem-sex år och resultatet blir fyra spår under jord genom centrala Sundbyberg. För staden återstår då att fylla ett område motsvarande 40 000 kvadratmeter.

Hur området ska se ut då är något vi måste planera för de kommande två-tre åren. Alla som bor i Sundbyberg idag behövs i det arbetet. Vi behöver all hjälp vi kan få med nya idéer och uppslag. Det arbetet har redan börjat, bland annat genomförde vi en välbesökt seminarieserie förra året. Hundratals sundbybergare tog då chansen att bidra med sammanlagt 1 000 förslag. Det är bra och arbetet kommer att fortsätta. Tills alla beslut är på plats, någongång 2017, rullar projektet C Sundbyberg på.

sundbybergMen det är även viktigt att få influenser utifrån, från människor som inte bor här idag men kanske kan tänka sig det i framtiden. Det är den stora utmaningen, därför har staden, med inspiration från IT-världen, bestämt sig för att arrangera tre stycken så kallade Ideathon. Det första görs på hemmaplan och går av stapeln i Marabouparken, med målgruppen 16-26 åringar lördag 28 april. Som sedan kommer att följas upp med en liknande övning i Berlin och en i London. Ska bli spännande att se resultaten från de tre tillfällena.

Ungdomarna ska svara på hur livet ser ut i framtidens, någonstans runt 2030. De bästa förslagerna belönas med en prissumma på 25 000 kronor.

För den stora utmaningen för Sundbyberg är att bygga nytt samtidigt som vi värnar det som är unikt med Sundbyberg. Att behålla vår unika karaktär samtidigt som staden blir större och växer samman med grannstäderna. Inte blir det lättare av att det inte finns något enkelt svar på vad som egentligen är Sundbyberg och vår själ, vad är egentligen Sundbybergsandan som vi så gärna pratar om?

Men detta är inget nytt. Sundbyberg har varit i ständig tillväxt sedan 1927. Vart tioende år har en ny stadsdel tillkommit och befolkningen har vid flera tillfällen dubblats. Idag är vi över 44 000 invånare som kallar Sundbyberg för vårt hem. En stad är aldrig färdigbyggd och Sundbyberg kommer fortsätta förändras och utvecklas. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med och påverka hur framtidens Sundbyberg ska se ut.