Sundbyberg i vacker vårskrud

februari 26, 2015 10:38 f m

20140407-183232.jpgIgår eftermiddag fick jag lite tid över för en kortare promenad i de centrala Sundbyberg. Konstateras kan att mycket är på gång.

De senaste åren har en hel del förtätningar skett, framförallt på Lilla Albysidan. Den mest märkbara förändringen är hamnen, där de gamla industribyggnaderna blivit ersatta av bostadshus. Ett riktigt lyft har det blivit med den nya strandpromenaden och snart anläggs dessutom en trevlig park vid vattnet.

Sturegatan är något av stadens hjärta. Jag som rör mig där dagligen förstår varför vi som bor här tycker så mycket om gatan. Från Stationsgatan fram till Esplanaden finns mycket av den småstadscharm vi förknippar Sundbyberg med. Låga hus med butiker och restauranger i bottenvåningen med en småskaliga miljö som vi ska värna. Däremot finns det behov av en allmän upprustning av miljön. Tillsammans med fastighetsägare och näringsidkare är vi överens om att rusta trottoarerna och fräscha upp de allmänna ytorna.

ahusFör att få fler att röra sig på Sturegatan spelar utvecklingen av Allaktitetshuset en viktig roll. Ett hus med stor potential, bland annat med två stora salar som går att använda till teater, konserter och i framtiden förhoppningsvis även bio med direktstreamad opera. Jag tänker mig Sundbybergs motsvarighet till BioRio som ligger vid Hornstull. Huset håller så sakteliga på att fyllas med aktiviteter, en ny projektledare är anställd och så småningom kommer vi ha ännu ett besöksmål på Sturegatan. Det är bra för Sundbyberg och för alla affärsidkare.

Sturegatans sista bit, ner mot Solna Business Park, består av mer storskaliga kontorsbyggnader. Tre av husen ägs av Vasakronan och ett av Faberge som funderar för fullt hur området ska kunna utvecklas för att vara mer inbjudande för besökare. Bland annat finns det behov av fler butiker och restauranger även på den delen, vilket skulle locka fler från Solna Business Park över till vår stadskärna.

Stadsgränsen mellan Sundbyberg och Solna går idag längs Ekenbergsvägen. Tobin Properties bygger Arkaden, ett spännande bostadshus i ett riktigt bra läge. Ett projekt som bidrar till att området får fler bostäder och även verksamhetslokaler i bottenplan, vilket bidrar till mer folkliv.

Gränsområdet mot Solna har en stor potential, vår förhoppning är att i tät dialog med grannen kunna bygga samman våra kommuner för att få en spännande och bra stadsmiljö. Efter en trevlig promenad kan jag konstatera att Sundbyberg går en spännande framtid till mötes.