Sundbybergs egna BioRio

mars 4, 2015 4:15 e m

20131222-201526.jpgKultur är viktigt för att göra en stad attraktiv. Sundbyberg, trots sin närhet till Stockholm, erbjuder ett stort kulturutbud, men bra kan alltid bli bättre.

En stor utmaning för kultur- och föreningslivet är tillgången till bra lokaler, därför var en viktig fråga inför valet 2010 att skapa ett nytt föreningarnas hus. Många olika alternativ diskuterades, bland annat möjligheten att bygga om Betlehemskyrkan, eller försöka få plats i kv Banken (Vasagatan). I slutändan fastnade en majoritet i kommunfullmäktige för det som kallas ”nya” Folkets hus, på Sturegatan 10-12.

Vilket i sig inte är så konstigt. Folkets hus uppfördes för att täcka behovet av mötes- och nöjeslokaler på 40-talet. Där inrymdes biograf, danslokaler, festvåning och teater och huset förvaltades av en lokal Folkets husförening. I slutet på 90-talet såldes huset till Skanska som i sin tur byggde om huset till kontorslokaler och byggde ett bostadshus på baksidan. Sedermera såldes huset till Brostaden och användes under många år som kontor åt ett it-företag.

När huset blev ledigt öppnades möjligheten för staden att få till ett hus som fyllde behovet av större möteslokaler, danslokaler och bio. Efter mycket diskussioner stödde S, MP, V, KD och C för slaget att hyra huset.

Huset togs över för 1,5 år sedan och har så sakteliga börjat fyllas med innehåll. Många föreläsningar och större sammankomster av olika slag har arrangerats där.

20131222-200449.jpgFrån början har det funnits en förhoppning om att i del av huset kunna skapa en motsvarighet till BioRio vid Hornstull, en verksamhet som bedrivs av föreningen Folkets Hus och Parker. Därför tecknades en viljeinriktning där Folkets Hus erbjöds möjligheten att hyra en av de stora salarna i huset, mot att de finansierar och öppnar en  BioRio liknande verksamhet. Tänk er att kunna ta del av direktstreamad opera från The Met, eller en filmfestival med möjlighet att diskutera film över ett glas vitt vin i baren. Möjligheterna är oändliga.

Projektet skulle finansieras genom det statliga stöd som delas ut till föreningslokaler, därför är det så viktigt att samarbeta med en ideell aktör. Tyvärr fick de avslag på sin ansökan, så nu tas ett omtag.

En en ny projektledare finns på plats och arbetet pågår för att fylla huset med kultur och föreningsliv. Ett levande Allaktivitetshus behövs för ett fortsatt attraktivt Sundbyberg och framförallt Sturegatan kommer må bra av att få ett besöksmål som kommer att locka folk från hela Storstockholm.