Tack!

november 13, 2015 1:47 e m

avgångIdag har jag lämnat in min avsägelse som kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs Stad. Jag lämnar efter 5,5 framgångsrika, spännande, men samtidigt, får erkännas, tuffa år. Det är med blandade känslor jag gör detta.

Detta är politikens villkor. Det är självklart för mig att respektera att de som samlar störst stöd för sin politik i kommunfullmäktige också representerar staden som kommunstyrelsens ordförande med det stora inflytande och ansvar som följer med uppdraget.

Samtidigt kan jag se tillbaka på en fantastisk utveckling i vår stad. Det är ingen slump att Sundbyberg:

– Varit Sveriges snabbast växande kommun i fyra år. Första halvåret i år växte Sundbyberg med 2,5 procent och i juli passerade vi 45 000 invånare och snart är vi 46 000 Sundbybergare.

– Att handelns omsättning har ökat år efter år och gatubilden har förändrats med en rad nya restauranger och butiker. Jämfört med för tio år sedan har antalet restauranger och omsättningen på dem fördubblats. (Branschorganisationen Visita)

– Att såväl Swedbanks huvudkontor som myndigheter och mindre företag flyttat hit de senaste åren.

– I Sundbyberg har i snitt öppnat en ny förskoleavdelning i månaden och samtidigt har nöjdheten bland föräldrarna ökat och idag är 9 av 10 föräldrar nöjda eller mycket nöjda. Skolresultaten har förbättrats och nöjdheten inom äldreomsorgen likaså.

Jag har tidigare skrivit om att Sundbyberg 2014 utsågs av Arena för Tillväxt till Årets tillväxtkommun, och 2015 av Dagens Samhälle till Årets Superkommun. Personligen är jag extra stolt över utmärkelsen för vårt arbete med att motverka och lindra effekterna av barnfattigdomen – Sveriges Majkommun 2014. Det var resultatet av en tydlig politisk vilja och många duktiga medarbetares insatser inom det här området.

Och det finns mycket kvar att göra för att Sundbyberg ska bli ännu bättre.

Vad händer nu?

Sundbyberg står inför flera stora utmaningar. Förra mandatperioden lyckades vi efter flera års förhandlande få till en överenskommelse med Trafikverket och Regeringen om att järnvägen nu äntligen ska grävas ned och överdäckas. Därmed får vi möjlighet att skapa en helt ny stadskärna. Ett spännande arbete som redan påbörjats. Utöver det fortsätter planerandet och byggandet av Ursvik, som fortsatt är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. Om 10 år kommer 17 000 nya Sundbybergare bo i området.

Utvecklingen av Hallonbergen, Ör och Rissne har tagit fart. Inom några månader blir det spadtag för det första byggprojektetet i Hallonbergen på 40 år.

Det förtroende jag fått av mitt parti, och av var tredje Sundbybergare i valet 2014, har jag efter bästa förmåga försökt förvalta. Den värme och glädje jag kände i valet 2014 finns fortfarande kvar, Socialdemokraterna återtog med god marginal positionen som största parti. Vi gick framåt med tre mandat och jag är stolt över att vara den näst mest kryssade politikern i Stockholms län.

Nu kommer Socialdemokraterna fortsätta stå upp för Sundbyberg och vi tänker göra vårt bästa för att konstruktivt bidra till att den positiva utvecklingen ska fortsätta, med målet att bilda en ny majoritet senast i samband med valet 2018.

Jag önskar den tillträdande koalitionen lycka till i arbetet och hoppas att de kan förvalta Sundbybergs positiva utveckling på ett bra sätt.