Tack

februari 8, 2016 9:49 f m

20140607-143849-52729612.jpgI dag har jag meddelat att jag kommer lämna som heltidspolitiker i Sundbyberg. Nu börjar arbetet med att ta fram en efterträdare, som jag hoppas kan vara på plats i april. 

Jag vill börja med att tacka alla som jag har haft kontakt med under mina år som politiker. Sundbyberg är en fantastisk stad, med ett stort föreningsliv och skulle jag säga ett unikt engagemang bland oss som bor här. Det har varit en förmån att ta del av tusentals samtal under mina år i staden, om stort och smått.

Beslutet om att lämna är inte lätt att ta. Det har varit en fantastisk tid i Sundbyberg, Socialdemokraterna är och har varit en helt avgörande kraft för denna utveckling.

När jag flyttade till Sundbyberg, eller rättare sagt till Lilla Alby, kände jag mig omedelbart hemma. Jag engagerade mig i kommunpolitiken och 2006 blev jag invald i kommunfullmäktige. Känslan när jag sedan (i Sveriges första primärval) blev vald att efterträda Helene Hellmark Knutsson 2010 finns faktiskt kvar. Mycket glädje och nervositet!

Därefter följde oerhört spännande, roliga och utvecklande sex år. Efter mitt första val 2010 bildade vi ett blocköverskridande samarbete med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det är alltid utmanande att styra i minoritet, men vi lyckades under de här åren styra staden och se till att Sundbyberg växte mest av alla Sveriges kommuner. Tillsammans, men under socialdemokratisk ledning, har Sundbyberg blivit utsedd till Årets Tillväxtkommun, Årets Superkommun och Årets Majblommekommun. Det finns mycket vi ska vara stolta över, bland annat att Sundbybergarna idag är bland de mest nöjda i länet med den kommunala servicen.

20130812-151539.jpgI valet 2014 gick Socialdemokraterna och Centerpartiet kraftigt framåt, och trots den rödgröna majoriteten valde vi att bilda en blocköverskridande koalition med V, C och KD. Vi gjorde det för att vi inte trodde på traditionell blockpolitik och för en övertygelse om att breda överenskommelser är det bästa för staden.

När Centerpartiet fyra dagar efter att vi gemensamt antog budgeten för 2016 i kommunstyrelsen valde att lämna samarbetet var det många med mig som blev förvånade. Tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet valde de att bilda ett nytt samarbete och efter en månads förhandlande anslöt Liberalerna och Kristdemokraterna till det nya styret och jag avsade mig posten som kommunstyrelsens ordförande.

Det är sådant som händer i politik, makten och möjligheten att påverka har man till låns och jag är framförallt glad men också stolt över de år som jag fått vara med och utveckla Sundbyberg till den stad den är idag. Det känns nu naturligt att välja att gå vidare.

Vad jag kommer göra nu vet jag inte riktigt än. Sedan jag avgick som Kommunstyrelsens ordförande har jag fått många förfrågningar på spännande utmaningar, men har inte landat i något konkret än. Återigen tack för den här tiden!