Till alla hjältar i Rissne

september 7, 2015 2:57 e m

rissnedag2Sista helgen i augusti arrangerade Hyresgästföreningen för första gången Rissnedagen på Rissne Ängar, en dag fullt med aktiviteter för de boende i området.

Rissne Ängar är en grön lunga för alla boende i Rissne och Hallonbergen. Det är alltid gott om folk i alla åldrar som har picknick, grillar, hänger och umgås  i det lummiga området. Rissnedagen började redan klockan 11.00 på lördagen, men trots den relativt tidiga tiden var det många på plats när jag dök upp för att invigningstala.

rissnedag3Utöver en stor scen med framträdanden fanns lokala föreningar, polisen och brandkåren på plats. De obligatoriska hoppborgarna var uppblåsta och det fanns prova på verksamhet med bland annat den kommunala musikskolan. Vår duktiga musikskola uppträdde med lokala artister och förmågor. Helena Karabuda, kommunens danspedagog, hade ett uppskattat dansprogram med unga elever i åldrarna 5 – 15 och därefter bjöds alla åhörare in till en intensiv kurs i dans.

I helgen var det dags för invigning av det nya aktivitetshuset i centrum, Hundra74:an. Ovanför Hemköp kommer den nya fritidsgården som Unga Örnar driver finnas tillsammans med Rissneambassadörerna och Stjärnjouren. Lokalerna kommer att vara öppen för ungdomar i alla åldrar och det kommer också vara möjligt för det lokala föreningslivet att hyra in sig vid behov. Med det nya aktivitetshuset på plats blir det förhoppningsvis lugnare i centrum när det finns vettiga aktiviteter för våra ungdomar.

rissnedag4Att det lokala engagemanget i Rissne har gett resultat visar bland annat brottsstatistiken, antalet anmälda brott har minskat med 88 procent jämfört med tidigare år. Att anmälda brott har minskat är väldigt glädjande, men det räcker inte. Fortfarande finns det saker kvar att göra. Bland annat är ett stort problem busåkning med mopeder, som skapar otrygghet och stör de boende. Polisen har varit mer närvarande och bland annat beslagtagit moppar, vilket tillfälligt löst problemet.

I samband med Rissnedialogen, som genomfördes för två år sedan, togs en 10-punktslista fram. Den har betats av, bland annat har grill- och lekplatsen på Rissneängar renoverats, belysning och buskage setts över, ny fritidsgård med mera.

När nu beslut om tvärbanan är fattat kan vi planera för hur Kavallerivägen, torget och förlängningen mot SEB-huset ska se ut i framtiden. Detaljplanen för gamla stadshuset är snart på väg upp för beslut och då blir det en helt ny entre till området. Så trots att hösten är på gång kan jag konstatera att det framtiden ser ljus ut för Rissne.