Tre M och ett S

oktober 30, 2013 3:13 e m

I söndags så var det den efterlängtade invigningen av tvärbanan. Symboliskt var det de högsta politikerna i de tre berörda kommunerna och den högst ansvarige politikern på landstinget som gemensamt skulle knyta ihop band på scen. Allt i allt fyra män. Som det inte var illa nog så var alla fyra vita (var längesedan jag var i solen) och medelålders (fast i mitt och Pehrs fall TIDIG medelålders, för den infaller väl vid 35?).

Att det väcker synpunkter är naturligt, dessutom är det bra. Vi måste alltid ifrågasätta, försöka se mönster och fundera på vad vi kunde göra åt det. Det går också att vända på det, när vi ska inviga tvärbanan till Kista kommer det förhoppningsvis vara Karin Wanngård (S) från Stockholm och Erika Ullberg (S) från landstinget som inviger det hela. Sedan blir det jag från Sundbyberg.

Jämställdhet står högt upp på kommunens agenda. Uppdraget till stadens alla verksamheter är att jobba normkritiskt. All stadens verksamhet ska präglas av ett aktivt jämställdhetstänkande.

Det finns många områden där vi redan ligger långt fram. Med 83 procents heltidsanställningar ligger Sundbybergs stad i toppen i länet vad gäller antalet som har heltid. En verksamhet med många deltidsanställda och en dominans av visstidsanställda har inte samma förutsättningar för långsiktigt utvecklingsarbete och deltid riskerar att ofta bli en kvinnofälla. Därför är rätten till heltid viktig.

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är också den minsta i hela länet.  

I förskolan arbetas som exempel aktivt med genuspedagogik. Vi har också genomfört HBT-utbildningar på flera av våra förskolor, och vårt bibliotek i Hallonbergen och Aggregat var Sveriges fösta HBT certifierade kulturverksamheter. Inom stadsbyggnads arbetar vi med jämställd samhällsplanering, och där även skötseln av staden präglas av ett jämställt tänkande. Till exempel ska snöröjningen genomföras ur ett jämställt perspektiv.

En stor utmaning som ligger på förskola och skola är att uppmuntra barnen att göra aktiva egna val. Det ska inte vara normerna som styr. Som vi skriver i vår budget ”vi vill skapa ett samhälle där alla kan delta och blomstra trots olika förutsättningar”.

20131030-151156.jpg