Ursvik Gangnam style

januari 30, 2013 10:21 e m

Idag fortsatte jag och Marika Lindgren-Åsbrink (ordförande i Gymnasie- och grundskolenämnden) vår turné på Sundbybergs skolor. Den här dagen besökte vi Ursviksskolan.

20130130-190801.jpg
Ursviksskolan är en populär kommunal skola. Söktrycket är högt och resultaten goda.

Turnén, kallad ’Marika och Jonas på skolbesöksturne’, gör vi för att få inputs och idéer till hur vi kan förbättra skolan. Och se hur det funkar idag.

Dagen började med kaffe i lärarrummet, skolans hemligaste rum. I samtalet med lärarna kom synpunkten att dokumentationen tar för mycket tid. Den synpunkten är ofta återkommande. Kravet på dokumentation har blivit högre, på gott och ont. Hur vi ska underlätta dokumentationen är ett viktigt utvecklingsområde.

Därefter träffade vi elevrådet. Överlag var de nöjda. God mat, bra leksaker. ’Men’, sa en av tjejerna. ’Om du pratar med NN så får du höra något helt annat. Han är alltid missnöjd. Han bara tjatar och tjatar.’

Tjejen skakade bekymrat på huvudet.

Då berättade jag att i elevrådet för vuxna, eller kommunfullmäktige som vi kallar det, kan det också bli mycket tjat. Men i fem-sex timmar. Då tittade hon storögt på mig och sade ’Stackars Dig’. Fast pedagogiskt lade jag såklart till att det är en viktig del av demokratin, för diskussion och olika åsikter berikar.

I årskurs fem fick vi besöka teoretisk musik. ’Dadada-didi-di-dam’, ljudade barnen i takt. Gav mig minnen från körsången i tvåan där fröken pedagogiskt ställde mig och Niklas längst bak med uppmaningen ’ni kan stå här bak och sjunga väldigt lågt’.

Besöket avslutades med att förskoleklassen förevisade Ursvik Gangnam style. Sexåringarnas dans påminde något om Kvarnens dansgolv kvart i tre, med en energi som gjorde oss som åskådare genomsvettiga.

Skolbesök är alltid roligt. Men besöket på Ursvik gav extra energi. Nöjda elever, duktiga lärare och fina lokaler.