Vad är väl en härlig vårkväll…

maj 31, 2011 4:00 e m

mot att få tillbringa några timmar i goda vänners lag i Sundbybergs kommunfullmäktige. Start 17.00 med interpellationsdebatt. En interpellation är en skriftlig fråga som oftast ställs till majoritetens företrädare från oppositionen. Ett välanvänt instrument i Sundbyberg, minst sagt. Till gårdagens kommunfullmäktige hade en hel hög med interpellationer samlats på hög.

Vi hade några viktiga beslutsärenden på kommunfullmäktige. Bland annat beslutades att godkänna försäljningen av en kontorsfastighet i Rissne från Förvaltaren Lokalfastigheter, ett helägt bolag, till en privat intressent. Fastigheten har haft relativt stora ytor tomma och det behövs investeras för att få lokalerna fullt uthyrda. Ett ärende som passerade i total enighet. En annan viktig beslutspunkt var att Förvaltaren Bostad sålde sitt dotterbolag till Sundbyberg Stadshus AB. Skälet är att tydliggöra ägarstrukturen, förbättra styrningen och att Förvaltaren Bostad ska fokusera på sin kärnverksamhet – att äga, hyra ut och bygga bostäder. Ett förslag som alla partier stod bakom, utom Moderaterna och Folkpartiet.

Om de interpellationer som ställdes kan jag kort nämna en. Den handlade om rätten till heltid. En för mig mycket viktig fråga av flera skäl. Jag finner det anmärkningsvärt att vi fortfarande inte klarar av att leverera heltid till alla som önskar. Det är dessutom beklagligt att det framförallt är kvinnor som oftast har dessa deltidstjänster. Interpellationen ställdes av oppositionsrådet Carl Grufman (M), som tidigare inte visat något större intresse för frågan. Så en vändning är verkligen välkommen.

Interpellationen gav möjlighet för oss att utveckla hur vi de senaste åren satsat rejält på heltid. Och effekten har inte låtit vänta på sig – vi är bäst i länet och sjätte bäst i landet. 294 kommuner är alltså sämre. Så även om vi på marginalen minskade på helheten förra året är vi fortfarande väldigt duktiga. Men vi kommer så klart inte ge oss förrän alla som vill ha heltid får det. Vi har precis genomfört en kartläggning av alla deltider, där de som önskar gå upp till heltid har fått anmäla det. Nu börjar arbetet med att lägga scheman och anpassa vår organisation för att de som kvarstår också ska kunna gå upp till heltid. Så fastän vi är duktiga så måste vi bli bättre. Eftersom Carl engagerat sig sent omsider i frågan bad jag om några tips på hur vi kan bli än bättre. Några sådana fick jag inte från Moderaterna, däremot från Vänsterpartiet. Bra där, det tackar jag för.

Slutligen så känns det härligt att sommaren närmar sig. Den årliga vårmarknaden har genomförts, med 20 000 besökare. På måndag nästa vecka är det nationaldagsfirande på Golfängarna, som brukar locka 30 000 besökare. Två härliga arrangemang som visar upp staden när den är som bäst.