Vadelmavenepakolainen

februari 14, 2012 4:55 e m

Idag fick staden besök av Stockholms läns nye landshövding, Chris Heister. Landshövdingen är statens representant i de olika länen, statsmaktens förlängda arm helt enkelt. I kategorin onödigt vetande heter samma befattning i Danmark ”Statsamtmand” och i Norge ”Fylkesmann” (allt är så mycket gulligare i Norge).

Besök av landshövdingen får man inte varje dag, framförallt inte av en nytillträdd. Chris Heister har ju en lång bakgrund i Stockholms län och är väl insatt i många av de frågor som diskuteras, men besök av det här slaget är ändå en chans att diskutera viktiga utmaningar där Länsstyrelsen kan vara behjälplig. En av de frågor som vi såklart lyfte var nedgrävningen av järnvägen genom centrala Sundbyberg. En fråga som inte bara berör Sundbyberg utan hela Mälardalen. För att nå full effekt av Mälarbanan krävs fyra spår från Tomteboda till Kalhäll, att utelämna Sundbyberg leder inte till nödvändig kapacitetsförbättring.

Utöver järnvägsfrågan passade vi på att peka på allt det som vi tycker gör Sundbyberg till ”där staden är som bäst”. Den speciella stadskänslan, våra vackra bostadsområden, kultur i form av Marabouparken och det välbesökta Kulturcentrum i Hallonbergen och Aggregat. Utöver det kunde vi skryta med att vi växer mest, både vad gäller bostäder och arbetsplatser, sett över tid. Inom ett år flyttar Swedbank sitt huvudkontor till centrala Sundbyberg. Från Stureplan till Landsvägen skulle man kunna säga. Ett smart beslut för alla kunder, som jag hoppas fler banker följer efter.

Förberedelserna inför besöket var minutiösa. Vilken skjorta funkar bäst? Blå kostym? Är alternativet grå kostym bättre? Eller svart? Kanske lite för formellt? Ska jag ta de tjocka vinterskorna (med tanke på att vi skulle promenera) eller lågskor?

Ikväll blir det finsk teater, därav rubriken. Föreställningen ”Vadelmavenepakolainen” ska förhoppningsvis betyda ”Hallonbåtsflyktingen”. Recension kommer. Pjäsen tolkas förhoppningsvis till svenska.