Välkommen Clara

september 14, 2015 1:09 e m

clara2Ni känner till uttrycket, i vägen för varje framgångsrik politisk sekreterare står ett kommunalråd. Eller bakom varje framgångsrikt kommunalråd finns en förvånad politisk sekreterare.

Den politiske sekreteraren är en viktig person i det politiska arbetet lokalt och ett stort stöd till oss kommunalråd. De senaste två åren har Jens Petersen varit en nära och viktig medarbetare. Som politisk sekreterare är ditt ansvar att jobba med den politiska processen, se till att det politiska arbetet flyter på med de tusentals beslut som fattas varje år, du bevakar att majoritetens röda linje hålls i nämnder och styrelser. Utöver det allt annat som tillhör den kommunala vardagen, delta i möten, dricka kaffe, se till att det finns politisk representation vid invigningar, studiebesök och på möten. Utöver det media och långsiktiga kommunikationsstrategier. Efter två år har nu Jens valt att gå vidare till nya utmaningar.

Istället börjar Clara von Otter den 21 september. Vem är då Clara? Ja, finns det något smartare sätt än att reda ut det i en intervju på min blogg tänkte jag.

Så Clara, vem är du?

– Kanske en politisk nörd..? Det började i SSU. Jag var 15 år, otroligt engagerad och hade jättekul. Det politiska engagemanget har präglat mitt yrkesliv men jag har varvat politiska jobb med annat och trivs med det. Jag har bland annat jobbat som talskrivare åt Göran Persson, på Folksams vd-stab hos Anders Sundström och en period som kanslichef åt Carin Jämtin i Stockholm Stadshus. Den senaste tiden har jag arbetat som konsult, vilket ökat min respekt för företagens villkor. Jag har haft väldigt roliga jobb!

Vad är det som lockar mest med att jobba i Sundbyberg?

– Att det är en liten – nära – kommun som samtidigt har storstadens möjligheter och utmaningar. Storstaden ger pulsen, medan litenheten kan ge ett mindre avstånd mellan politik, medborgare och verksamhet än det jag upplevde när jag jobbade i Stockholms stad. Det lockar mig.

Vad är den största utmaningen?

– För Sundbyberg är det bostadsfrågan, precis som i hela regionen. Att bygga nytt, värna identiteten och utveckla det som finns. Att få till en stadsutveckling med stort hjärta som håller över tid. Sedan är integrations- och utbildningsfrågor centrala för mig.

Vilken annan stad är mest lik Sundbyberg? Och varför?

– Oj.. min snabba association är faktiskt London. Jag tänker på att London, precis som många europeiska huvudstäder, vuxit under en längre period och mer organiskt än Stockholm och därför snarast består av flera mindre städer med egen identitet som tillsammans utgör storstaden.

Något minne från Sundbyberg?”

– Ha ha… Jag har kört vilse i Sundbyberg ett par gånger, men kan tyvärr inte berätta var jag var.

Annars minns jag faktiskt fortfarande när jag kom till centrum första gången och upptäckte att det fanns en stad till mitt inne i ’min’ stad (jag är ju infödd stockholmare). Mysko.