Vart tionde statsråd från Sundbyberg

oktober 6, 2014 3:16 e m

stefan och jagTre veckor har gått sedan valdagen. Mycket har hänt och den tillträdda regeringen har levererat en lång rad med förslag redan.

Arbetet med att få fram en regering har gått ovanligt snabbt, även fast media i det närmaste trott att nyval är nära förestående. Kaos och elände har utlovats från dag ett, vilket den tillträdande regeringen är ytterst tacksamma för. Varje överenskommelse, varje utspel, ses utifrån detta som en stor framgång och ett bevis för regeringens handlingskraft. Bättre start kan man inte önska sig.

Samtidigt finns det många stora utmaningar som kvarstår, bland annat kring budgeten, men med dagens uppgörelse om vinster i välfärden är den antagligen räddad. Överenskommelsen kommer inte som någon större chock och jag tycker att den ligger väl i linje med Socialdemokraternas kongressbeslut. Istället för förbud blir det en utredning om hur vinstjakten ska kunna stoppas, bland annat genom vinstbegränsning men framförallt genom konkreta kvalitetskrav, bland annat på bemanning. Utifrån valresultatet ett väl avvägt förslag som dock behöver utredas mer innan det blir realpolitik. Det viktiga för mig är att bevara mångfalden, det har berikat den offentliga sektorn med en blandning av utförare, dock får aldrig vinster vara överordnat innehållet och kvalitén. Därför är det särskilt glädjande att det utreds närmare hur idéburna verksamheter ska stimuleras i framtiden.

Tillbringade helgen på ett fjäll, för att ladda batterierna (första lediga helgen sen början på augusti), smälta intrycken och få ny energi inför det fortsatta arbetet. På en dålig uppkoppling lyckades vi dock ta del av regeringsförklaringen. Det mesta kändes igen, som sig bör, från sådant som utlovats tidigare. Det är tydligt att det är en samarbetsregering som bildats, förslagen som läggs öppnar upp för uppgörelser både med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet. Bara dammet (och bitterheten) efter valet lagt sig så kommer fler vara med och ta ansvar för Sverige. För Allianser i all ära, väljarna var tydliga med att de inte tror på blockpolitik, det måste riksdagen ta ansvar för.

I övrigt glädjer jag mig särskilt åt listan över statsråd. Kan bland annat glädja mig åt att knappt var tionde statsråd (eller 2 av 24) är Sundbybergare, Helene Hellmark Knutsson och Gustav Fridolin. Särskilt glad är jag såklart för Helene, som började sin politiska karriär som ordförande i Agenda 21-kommittén i staden, därefter som ett kompetent och omtyckt kommunalråd i tio år. 2005-2006 jobbade jag tätt ihop med Helene, få människor är så kloka och analytiska som henne. Medans vi andra kan se samband och tänka tre steg framåt låg Helene alltid ytterligare två steg före. Snabbtänkt och väldigt receptiv, två bra egenskaper som regeringen kommer ha stor nytta av.