Vårt bidrag till historien

maj 24, 2013 2:26 e m

Fick tidningen Sundbybergs Stad på mitt skrivbord. En godbit från September 1966. Mycket har hänt sedan dess. Men de politiska frågorna går igen.

Dåvarande kommunstyrelsens ordförande hade en något coolare titel, nämligen ”Drätselkammarordförande”. På den tiden var det Åke Ericsson.

Under 1960-talet byggdes Ör och planerna för Hallonbergen hade påbörjats. Hallonbergen omfattade sammanlagt 1 500 lägenheter, byggt för 4 000 – 5 000 invånare. Stolt berättas i artikeln att

”det torde vara första gången som man konsekvent förlägger all biltrafik och biluppställning under markplanet i en hel stadsdel. En dyrbar lösning, men nödvändig om det skall bli några grön- och lekytor kvar i det kuperade området.”

50 år senare är det de stora garagen som anses bidra till otrygghetskänslan i Hallonbergen. Men inget annat bostadsområde har lika stora gröna ytorna, så många lekplatser och dessutom så fin utsikt över hela staden. Ofta när jag knackar dörr i området eller pratar med folk i centrum stöter jag på invånare som flyttade till Hallonbergen när det var nybyggt. Och som bor kvar, hur nöjda som helst. Men det är klart, området börjar bli gammalt och är i stort behov av renovering. Därför genomför vi nu Park Lek Parlament.

Andra roliga inslag i tidningen är redovisningen av Partiställningen i fullmäktige. Av 35 mandat hade Socialdemokraterna 20, Folkpartiet 7, Högern (de gamla Moderaterna) 5 och Kommunisterna (Vänsterpartiet) 3. Skulle vara spännande att få höra hur debatterna lät då.

Alla kommuner har gjort sina avtryck i historien. Ett av Sundbybergs bidrag till en bättre värld är världens första sopsug (i sitt slag, vad det nu innebär). Från Örområdet sögs soporna direkt, under jord, till värmeverket i Storskogen där de brändes upp. Nu har vi slutat bränna sopor mitt i stan, men vi är fortsatt stolta över våra sopsugar. Vårt nya område i Stora Ursvik kommer också få en sopsug.

Även fast frågorna är sig lika har andra saker förändrats. Kan konstatera att dåtidens förtroendevalda mestadels var äldre herrar i kostym. Även fast det ser stiligt ut på bild är det glädjande att vi idag har en större bredd på våra politiker.