Verklighetens House of cards?

mars 24, 2015 12:10 e m

20130708-203231.jpgDe senaste åren har det duggat tätt med dramaserier som skildrar arbetet i maktens korridorer. House of Cards och Vita huset som exempel. Utan att vilja göra någon besviken så kan jag säga att den svenska politiska kommunala vardagen är, vad ska man säga, något annorlunda.

I Sverige är alla valda representanter i kommunfullmäktige och nämnder gemensamt ansvariga för att se till stadens bästa. Även fast debatten hettar till ibland är konfliktytorna få.

Trots en rödgrön majoritet i staden, har vi valt att styra i minoritet. Det gör att fler blir delaktiga och att vi därmed kan undvika en cementerad blockpolitik. Förslagen blir mer beredda och därmed bättre förankrade. Det är bra för demokratin och i det långa loppet för stadens utveckling. Det leder också till mer debatt och diskussioner i vårt kommunfullmäktige, vilket märktes igår.

Gårdagens kommunfullmäktige inleddes som vanligt med frågestund. En av frågorna (interpellation) var ställd till mig och handlade om en löpsedels vara eller icke vara i stadshusets reception. En fråga som inte är politisk och som dessutom är utagerad. Bakgrunden är att den nya tidningen Vi i Sundbyberg (bra med ytterligare en tidning i staden förövrigt) får precis som Mitti lägga ut tidningar i receptionen. Beslutet fattades som sig bör av kommunikationsavdelningen. I dialog med tidningen kom kommunikationsavdelningen dock överens om att inte ha löpsedlar uppe. Vilket fick oppositionsrådet att spinna loss och anklaga staden för att ”censurera obekväma sanningar”. Frågan är dock inte av politisk karaktär utan inredningen av receptionen är och förblir en fråga för kommunikationsavdelningen. Skulle tycka att det är lite märkligt om politiken började inreda receptionen.

aaakf02Kvällens andra diskussion handlade om köp av tre hyresfastigheter på Sturegatan och Järnvägsgatan. Jag har tidigare skrivit om den affären. Föga oväntat, efter två  kommunfullmäktigemöten, fyra kommunstyrelsemöten och utöver det överläggningar med gruppledare och styrnings- och ägarutskott, stod Moderaterna kvar vid sin första åsikt och yrkade avslag på förslaget. Vilket jag kan förstå, de har alltid varit negativa till att låta Förvaltaren förvärva fastigheter. De har ju också drivit att Vasagatan skulle säljas och driver på för ombildningar. Mer förvånande är att Miljöpartiet driver samma linje. Men köpet gick genom eftersom Socialdemokraterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna var för förslaget.

Kommunfullmäktige avslutades 21.30 utan den spänning vi är så vana vid från amerikanska serier. Och tur är väl det.