Vi kan vara stolta över vår skola

september 12, 2010 12:00 f m

Efter att jag fått många frågor varför vi inte bemöter de felaktiga påståenden som moderaterna lokalt sprider i valrörelsen valde jag att bjuda in Carl Grufman, oppositionsråd, på debatt. Även de andra partierna var välkomna.

Jag och många med mig har reagerat på deras beskrivning av våra skolor som sämst i landet. En bild som få som har kontakt med vår verksamhet delar. Bland annat på påstås att våra skolor når nya ”bottennoteringar” i olika mätningar. Som jag tidigare har uppmärksammat på min blogg är dessa påståenden inte förankrade i verkligheten.

Det är mycket jag är stolt över i skolan, bland annat:
– att våra elever i årskurs fem presterar bland de tio bästa i landet på de nationella proven i matematik, svenska och engelska
– att Ängskolans betygssnitt är bättre än alla skolor i Solna och Järfälla
– att resultatet på Rissneskolan förbättras för varje år och att antalet behöriga till gymnasiet är över 90 procent i år

Så resultaten går ständigt uppåt. Samtidigt som vi tillhör de kommuner som satsar mest på skolan per elev i hela landet. Vår skolpeng är till exempel 4 000 kronor högre än i grannkommunen Solna. Det är bara ett exempel på vad man får för den något högre skatten vi har i Sundbyberg jämfört med Solna.

Debatten tydliggjorde skillnaden mellan mig och Carl. Carl är dåligt påläst och saknar dessutom konkreta förslag på hur vi kan förbättra skolan. Vad vi vill göra i skolan kan du läsa om på vår hemsida.

Vår rapport om våra skolor kan du ladda ned här, eller få i någon av våra valstugor, eller så kan du läsa mer på vår hemsida under rubriken ”Moderat svartmålning”.