Vem ska man tro på?

juni 23, 2014 4:08 e m

Valrörelsen pågår för fullt. Iallafall bland politiska tjänstemän, förtroendevalda på olika nivåer och journalister. Bland vanliga medborgare har valpulsen inte riktigt infunnit sig.

Mycket av politiken idag handlar om bildsättning. Därför har ett påståenden från M florerat sista tiden. Som mår bra av att nyanseras lite.

”Sen 2008 har ungdomsarbetslösheten ökat med 320% i socialdemokratiskt (när M skriver så är det något negativt, tro det eller ej) styrda Sundbyberg”

Det låter ju väldigt mycket. Vilket det också är, framförallt för de enskilda individer som drabbats.

Dessvärre har ALLA kommuner haft dramatiska ökningar i sina arbetslöshetssiffror. Iallafall om man väljer ut intervallet från 2008 till idag. Bland annat beroende på den berömda finanskrisen, som finansminister Borg alltid pratar om.

Ungdomsarbetslösheten i Sundbyberg var 2008: 1,7 (genomsnitt i länet 2,5) och 2014: 7,4 (genomsnitt i länet 6,0). Den höga procentuella ökningen beror alltså på att vi gick från en väldigt låg nivå till att nu ligga på samma nivå som jämförbara m-styrda kommuner (t.ex Upplands-Bro: 7,7 Upplands-Väsby: 6,8).

Men glädjande nog visar de senaste sifforna för 2014 att arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten sjunker. Dessutom snabbare i Sundbyberg än andra kommuner. Men vi är inte nöjda.

De flesta kommuner i Stockholmsregionen har ökat sin ungdomsarbetslöshet runt 300 %. Oftast rör det sig om väldigt få individer i åldersgruppen vilket gör att en eller två personer påverkar procentsiffrorna väldigt mycket.

Men i slutändan är arbetslösheten ett nationellt problem. Och vi påverkas av bristen på en fungerande nationell arbetsmarknadspolitik. Det krävs statliga insatser och en statlig jobbpolitik. Men i väntan på en sådan har vi lokalt fått göra en hel del.

Några exempel på lokala Socialdemokratiska intiativ som varit framgångsrika. Alla tre är dessutom förslag som Moderaterna varit emot.

Bra grej 1. Dom som står längst från arbetsmarknaden och är långtidsarbetslösa anställs i kommunen en viss tid för att få arbetslivserfarenhet. Väldigt lyckat, hela 96 % av deltagarna har efteråt gått vidare från försörjningsstöd till egen försörjning.

Bra grej 2. Vi skräddarsyr stöd till unga vuxna som står långt från arbetsmarknaden. Studier, praktik och jobbsökande i kombination gör att över 80 % går vidare från försörjningsstöd till egen försörjning efter avslutad insats.

Bra grej 3. Vi ger sommarjobb till alla ungdomar som söker. Ungdomar får en fot in på arbetsmarknaden och en merit att nämna i CV:et. I år är det fjärde året som vi har en sommarjobbsgaranti.

Bra bonusgrej. Fler i jobb bygger på att vi måste få fler företag. Därför är det glädjande att det 2013 bildades 299 nya företag i Sundbyberg, vilket är en ökning med 10,3% från året innan. Swedbank har dessutom flyttat sitt huvudkontor med 2800 arbetsplatser från Stockholm till Sundbyberg. Två exempel på hur vi lyckats locka nya arbetsplatser hit.

Men vi är inte nöjda. Mer måste göras, framförallt behöver vi en regering som satsar på utbildning och kompetens istället för att som idag rea ut arbetskraften med skattesubventioner. Lokalt lovar vi dock göra vårt bästa för att ingen som kan jobba ska tvingas leva på bidrag.

Mycket har hänt och mycket är på gång. Vi är inte nöjda. Men frågan som infinner sig, vad har egentligen moderaterna för förslag?